Gelderland wil geld vrijmaken voor inbouw van toiletten in regionale treinen

De Provincie Gelderland wil geld vrijmaken voor de inbouw van toiletten in de regionale treinen (Foto: Roel Hemkes)
De Provincie Gelderland wil geld vrijmaken voor de inbouw van toiletten in de regionale treinen (Foto: Roel Hemkes)

Het provinciebestuur van Gelderland heeft voorgesteld om geld te maken voor het inbouw van toiletten in 38 regionale treinen. Dit voorstel lijkt op brede steun te kunnen rekenen, aangezien de Gelderse coalitie van VVD, BBB, CDA, ChristenUnie en SGP al had besloten om toiletten in deze treinen in te laten bouwen.

Het College voor de Rechten van de Mens had in 2019 al aangegeven dat de inbouw van toiletten in treinen niet verplicht was, maar drong wel erop aan dat aanbestedende overheden er goed aan doen om voortaan treintoiletten voor te schrijven als eis in een aanbesteding.

Inbouw van toiletten

De jarenlange discussie voor de inbouw van toiletten in de Gelderse treinen lijkt nu op een positief einde te komen nu er brede steun is binnen de politiek. Ook de Maag Lever Darm Stichting heeft benadrukt dat toiletloze treinen niet meer in dit tijdperk horen. Wel moet het besluit voor de inbouw van toiletten snel worden genomen omdat de vijf Protos-treinstellen op de Valleilijn, die ook een toilet missen, in 2024 opgeknapt zullen worden.

Wanneer de 33 treinstellen, GTW-treinen en LINT-treinen, in de Achterhoek en Rivierenland aan de beurt komen is nog onbekend. Wel moeten deze voor 1 januari 2026 geïnstalleerd zijn, bij de start van de nieuwe concessie voor dit gebied.

Toiletten in andere regio's

Ook op de Merwedelingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen is het ontbreken van de toiletten in de treinen al jaren een discussie. Inmiddels is daar in de Provincie Zuid-Holland besloten om nieuwe treinen te laten rijden omdat de oudere bij ombouw te duur werden vanwege een verplichte ombouw met een ERTMS-signaleringssysteem. Bij de NS zijn alle treinen sinds bijna twee jaar inmiddels voorzien van een toilet.