Helft van OV-fietsen voorzien van 'slim' slot

De helft van alle OV-fietsen is inmiddels voorzien van een modern slot die met de OV-chipkaart is te openen. (Foto: Treinenweb.nl)
De helft van alle OV-fietsen is inmiddels voorzien van een modern slot die met de OV-chipkaart is te openen. (Foto: Treinenweb.nl)

Vanaf aanstaande woensdag zijn alle 660 OV-fietsen op Leiden Centraal voorzien van een elektrisch slot die met een OV-chipkaart is te openen. Met deze stap heeft de NS inmiddels de helft van al haar deelfietsen in het land voorzien van het 'slimme slot'.

Het nieuwe slot opent door een OV-chipkaart er tegenaan te houden. Als er een gratis OV-fiets abonnement op de kaart staat, springt het slot direct open. Voor reizigers met een Flex-abonnement staat het gratis OV-fiets abonnement automatisch al op de OV-chipkaart. Een reiziger beëindigt de huur door de OV-fiets op slot te zetten in de OV-fietszone van de fietsenstalling.

Elektronisch slot

Volgens de NS zijn reizigers positief omdat ze nu sneller een OV-fiets kunnen huren. Voor hen is het soms even wennen, want de fiets moet bij het inleveren op slot worden gezet. Dit is nodig om de verhuur te beëindigen. Om te voorkomen dat reizigers per ongeluk een fiets meenemen die niet op slot staat, heeft NS een verbetering doorgevoerd. Als een reiziger een OV-chipkaart aanbiedt waarmee de fiets niet is gehuurd, laat het slot een hard geluid horen en is er een rood licht te zien. Een andere verbetering is dat het slot een groen licht toont, zodra de huur is gestart en je de OV-fiets kunt meenemen.

Daarnaast kunnen huurders van een OV-fiets tijdens de huur eenmalig het nummer van hun gehuurde fiets in de NS-app invoeren, waarna ze bij elke verhuur een notificatie krijgen dat de huur gestart of gestopt is. In de stallingen worden reizigers door medewerkers en posters erop geattendeerd om het slot na de verhuur te sluiten. Ook op de bagagedragers van de fiets is een kleine handleiding vermeld over de werking van het moderne slot.