Treinverkeer naar Spoorwegmuseum tijdelijk stilgelegd

Het treinverkeer naar het Spoorwegmuseum is tijdelijk stilgelegd vanwege veiligheidsproblemen. (Foto: Treinenweb/Clayweb)
Het treinverkeer naar het Spoorwegmuseum is tijdelijk stilgelegd vanwege veiligheidsproblemen. (Foto: Treinenweb/Clayweb)

Spoorbeheerder ProRail heeft de treinverbinding naar het Spoorwegmuseum tijdelijk stil gelegd. De reden heeft te maken met de treindetectie die op dit traject niet goed werkt. Zonder volledig werkende treindetectie kan ProRail de veiligheid van het treinverkeer niet garanderen.

De detectieproblemen komen onstaan onder meer door vuil en bladeren op de rails. Als de treinen niet goed door ProRail gedetecteerd worden, kunnen er veiligheidsrisico’s optreden, ook als een trein langzaam rijdt. Door de vele bomen langs het traject is er veel sprake van bladval in deze periode van het jaar.

De afgelopen 12 jaar is er 13 keer een kort en tijdelijk verlies van treindetectie geweest, legt een woordvoerder van ProRail uit. "Na ieder incident is het spoor grondig schoongemaakt. Het risico is daarmee tijdelijk weggenomen. In het uiterste geval kan het verlies van detectie ervoor zorgen dat een trein over een overweg rijdt, die niet (volledig) gesloten is." Volgens de spoorbeheerder is dit zeven keer het geval geweest, waaronder eerder dit jaar. Gelukkig bevond er op dat moment geen autoverkeer op de overweg.

Onderzoek

Vanwege het onderzoek naar dit incident, in combinatie met de eerdere incidenten, heeft ProRail besloten het treinverkeer op dit traject nu stil te leggen en te zoeken naar maatregelen.

Reizigers kunnen gebruik maken van de lijn- en stadsbussen 4, 8, 28, 50, 55, 73, of 77 en stappen uit bij bushalte Stadsschouwburg. Hiervandaan is het ongeveer vijf minuten lopen. Ook is het museum op ongeveer 25 minuten wandelafstand van Utrecht Centraal te bereiken.