Treinkaartjes worden vanaf 2025 mogelijk wel duurder

Treinkaartjes worden vanaf 2025 mogelijk wel duurder, maar zullen in 2024 niet in prijs stijgen. (Foto: Rob Dammers)
Treinkaartjes worden vanaf 2025 mogelijk wel duurder, maar zullen in 2024 niet in prijs stijgen. (Foto: Rob Dammers)

De prijzen voor de treinkaartjes en treinabonnementen zullen volgend jaar niet stijgen. Wel lijkt er een kans aanwezig dat een tariefverhoging vanaf 2025 wel zal worden doorgevoerd, waarbij een inflatiecorrectie er nog eens bovenop komt. De NS wil met Den Haag in gesprek om te zoeken naar een structurele oplossing.

Eerder verzocht een meerderheid in de Tweede Kamer het demissionaire kabinet om geld uit te trekken om de verwachte prijsstijging voor volgend jaar, van bijna 9 procent ongedaan te maken. De NS had gepland om begin volgend jaar een gemiddelde prijsstijging van 8,67 procent door te voeren. Echter, dankzij de financiële steun van het demissionaire kabinet kan deze verhoging worden uitgesteld. Het kabinet betaalt 120 euro om deze prijsverhoging voor 2024 te schrappen.

Internationale treinritten en de huur van OV-fietsen worden begin volgend jaar wel duurder. Voor internationale ritten zal de prijs met 7,85 procent stijgen, en een OV-fiets zal straks 4,55 euro per dag kosten in plaats van 4,45 euro.

Onzekerheid over 2025

Het is mogelijk dat de geplande tariefsverhoging voor 2025 uiteindelijk toch uit moet worden gevoerd. Bovendien zal er voor dat jaar ook nog een inflatiecorrectie worden toegepast, geeft NS-bestuurder Tjalling Smit aan. "Daar zit niemand op te wachten. Daarom zijn we in gesprek met Den Haag om te zoeken naar een structurele oplossing."

In oktober meldde het Ministerie van Infrastructuur dat de bijdrage van 120 miljoen euro voor de NS en 300 miljoen euro voor regionale vervoerders incidenteel is.