Duitse VIAS treinen krijgen nieuwe huisstijl

De inzet van de wit-groene Flirt-treinstellen in Nordrhein-Westfalen op Essen Hbf. (Foto: Fantaglobe11)
De inzet van de wit-groene Flirt-treinstellen in Nordrhein-Westfalen op Essen Hbf. (Foto: Fantaglobe11)

De Stadler Flirt treinen van VIAS zullen in de nabije toekomst een nieuwe huisstijl krijgen. Het gaat om de treinen op de trajecten Arnhem Centraal - Düsseldorf (RE19), en Gelsenkirchen - Mönchengladbach. De huisstijl zal (ongeveer) gelijk worden gemaakt met andere treinstellen van de Duitse vervoersautoriteit Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR), meldt Railcolornews.

De 21 Flirt-treinstellen rijden sinds 2016 op het Niederrhein-netwerk, destijds onder exploitatie van Abellio wat een dochterbedrijf van NS was. Nadat deze vervoerder in 2022 vanwege financiële verliezen zijn concessie verloor, werd de exploitatie gegund aan DB Regio, National Express en Vias. Vias is vanwege een noodprocedure tot 2025 verantwoordelijk voor de twee genoemde spoorlijnen. Na die periode zal of hetzelfde bedrijf, of een andere vervoerder de diensten aanbieden. Het gaat erom wie het beste bod uitbrengt.

Overname door Vias in 2022

Na de overname behield de vervoerder de huidige huisstijl waarbij de logo's van Abellio van de treinen verdween, en Vias verscheen. Maar nu vindt de VRR dat de treinstellen in dezelfde huisstijl moeten gaan rijden als de andere treinen in het Niederrhein-netwerk. Het gaat hier om 14 Flirt-treinstellen met enkel Duitse toelating en 7 treinstellen met een meerspanningssysteem die ook naar Arnhem Centraal kunnen rijden.

Huisstijl

Momenteel hebben alle treinstellen bij deze vervoerder nog steeds hun orginele grijze kleur, voorzien van zwarte raampartijen. Alles wat nog rood is, zoals enkele accenten en de deuren doet nog denken aan tijd van Abellio.

Straks zal de trein een groen uiterlijk krijgen. Dit uiterlijk is momenteel al te zien in de concessie Nordrhein-Westfalen tussen Essen Hbf en Hagen Hbf. Naar verwachting zal de kop, het dak en de deuren  groen worden, terwijl de rest wit is. Het uiterlijk zal behouden blijven als er een nieuwe vervoerder zich meldt om vanaf 2025 het stokje van VIAS over te nemen, op enkele logo's na.

Bron: Railcolornews