NS en ProRail maken zich weer klaar voor Dutch Grand Prix

Van 25 tot en met 27 augustus vindt de F1 Grand Prix weer plaats in Zandvoort. Omdat er veel bezoekers verwacht worden rijdt NS tijdens dit lange weekend iedere vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee. Omdat dit mogelijk te maken is de NS genoodzaakt om maatregelen te nemen in de dienstregeling elders in het land.

Met deze enorme operatie kan de NS 10.000 reizigers per uur naar de race en weer terug brengen. Het circuit ligt op loopafstand van het station. Per dag worden er 40.000 treinreizigers verwacht. Er zijn ruim 300 extra NS-medewerkers aan het werk om hen te helpen.

Dienstregeling van en naar Zandvoort

Per uur zullen er twaalf treinen naar vanaf Amsterdam en Haarlem naar Zandvoort vertrekken, waarbij er een bijzondere vijf-minuten dienst ontstaat waarbij het non-stop een trein op het station van de badplaats aanwezig is. Normaal rijden er twee tot vier treinen per uur. Zodra de trein vertrekt zal er een nieuwe trein aankomen. Alle treinen zijn zoveel mogelijk verlengd en er worden enkel Sprinter-treinen ingezet die laagvloers zijn. Op iedere trein zijn twee machinisten aanwezig zodat ze op Zandvoort snel kunnen omschakelen om terug te rijden.

Extra in- en uitcheckpalen moeten ervoor zorgen dat reizigers zonder oponthoud het station in en uit kunnen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van 'crowd-control' om de veiligheid te kunnen garanderen. De route naar het circuit die ongeveer 15 minuten lopen is wordt duideijk aangegeven met bewegwijzering, en op het Zandvoortse stationsplein begint het feest al.

NS en ProRail zorgen voor extra storingsploegen, een wegsleeplocomotief en een reservetrein met personeel, zodat eventuele technische storingen zo snel mogelijk afgehandeld kunnen worden. Vanuit veiligheid en doorstroming van het treinverkeer zijn alle overwegen afgesloten van Halfweg tot Zandvoort en gelden er omrijd-routes voor het wegverkeer. Ook station Overveen is tijdens dit evenement afgesloten en deze reizigers zijn aangewezen op busvervoer met lijn 481.

Reisadvies voor reizigers

Reizigers tussen Amsterdam en Zandvoort moeten rekening houden met grote drukte in de treinen en op de stations richting Zandvoort. Om lange rijen bij de kaartautomaten te beperken, wordt niet-abonnementshouders aangeraden om vooraf online het NS Dutch Grand Prix (DGP) Retour aan te schaffen, of om vooraf hun saldo op te laden.

Vanwege de grote drukte kunnen reizigers tijdens het Formule 1-weekend tot 14.00 uur geen fietsen meenemen in de treinen richting Amsterdam. Tussen Amsterdam en Zandvoort geldt dit voor de gehele dag. Ook raadt de NS aan om tijdens het evenement de reisplanner goed in de gaten te houden. De NS heeft een speciale pagina met informatie over de dienstregeling die dit weekend uitgevoerd wordt.

Dienstregeling in het land

Naast de Formule 1 zijn er dit weekend nog meer evenementen zoals Mysteryland en Ground Zero. Daarnaast zijn er op diverse trajecten verspreid over het land werkzaamheden aan het spoor. Dat betekent dat de dienstregeling in het hele land anders kan zijn dan gebruikelijk.

Dit jaar valt het F1 weekend in de vakantieperiode wanneer een deel van het NS-personeel met vakantieverlof is. Dat stelt NS voor een lastig dilemma waarbij ze een complexe dienstregelingspuzzel moesten leggen om alle evenementen per trein bereikbaar te maken. Dit betekent dat er daar waar we minder reizigers verwachten ook minder treinen zullen rijden. Op twee korte trajecten (Roosendaal-Oudenbosch-Zevenbergen-Lage Zwaluwe en Arnhem-Oosterbeek-Wolfheze-Ede Wageningen) rijdt tijdens het weekend in plaats van één a twee keer per uur een Sprinter, ieder kwartier een taxibusje. De Intercity’s rijden op deze trajecten wel.