DB Regio en Netinera winnen aanbesteding voor treinvervoer rond Halle en Leipzig

 (Foto: Siemens AG)
(Foto: Siemens AG)

De ZVNL, de vervoersautoriteit van Leipzig, heeft contracten gegund aan DB Regio en Netinera, een dochteronderneming van Trenitalia, voor de exploitatie van het Centraal-Duitse S-Bahn-netwerk in Saksen. Dit vervoersnetwerk ligt bij de steden Leipzig en Halle.

Sinds het netwerk in 2013 gegund is aan de DB Regio is dit recentelijk opnieuw weer gegund aan de Duitse regionale vervoerder, maar nu in samenwerking met Netinera. Het contract loopt van december 2026 tot december 2038. Zowel DB Regio als Netinera zullen nieuwe Mireo in drie-delige en vier-delgie configuratie aanschaffen bij Siemens Mobility.

Het grootste deel van de huidige vloot is 10 jaar oud, hoewel een klein aantal ex-DR elektrische locomotieven van de serie 143 uit de jaren 80 nog steeds in bedrijf is en zal worden vervangen.

Routes

Netinera zal deze routes rond Halle exploiteren:

  • S3 Nietleben - Halle - Schkeuditz - Leipzig - Borna - Geithain
  • S5 Halle - Trotha - Leipzig/Halle Airport - Leipzig - Altenburg - Gössnitz - Glauchau - Werdau - Zwickau
  • S5X Halle - Trotha - Leipzig/Halle Airport - Leipzig - Altenburg - Werdau - Zwickau/Plauen

DB Regio zal deze drie trajecten exploiteren

  • S4 Torgau - Leipzig - Wurzen - Riesa
  • De nieuwe route S6 Leipzig Stötteritz - Leipzig - Markranstädt - Naumburg
  • S10 Leipzig centraal station - Schkeuditz.

De aangrenzende deelstaat Saksen-Anhalt zal de levering van twee extra treinen naar Naumburg ondersteunen en ook de nieuwe lijn S6 naar Merseburg mogelijk maken. De S-Bahn-diensten naar Merseburg zullen een nieuwe oost-noordverbinding vormen bij Grosskorbetha die de lijnen van Leipzig en Merseburg met elkaar verbindt.

ZVNL zal ook een afzonderlijk contract gunnen voor het exploiteren van lijn S1, die vanaf het huidige eindpunt in Leipzig Stötteritz naar het oosten zal worden verlengd over de niet-geëlektrificeerde route naar Döbeln, waarvoor de inzet van batterij-aangedreven treinen vereist is.