Speciale draad over bovenleidingsportalen vormt oplossing tegen nestelende ooievaars

Een ooievaar die zich vaak ook boven het spoor nestelt. (Foto: Barbwire99)
Een ooievaar die zich vaak ook boven het spoor nestelt. (Foto: Barbwire99)

Spoorbeheerder ProRail zit met nestelende ooievaars in de maag die hun nest op bovenleidingsportalen bouwen, wat zorgt voor onveiligheid boven en op het spoor. Om een innovatieve oplossing te zoeken zijn ze een challenge gestart waarbij diverse partijen zich konden inschrijven met een duurzame en makkelijk te bouwen oplossing. Een oplossing met aramidedraad lijkt de oplossing te zijn.

De oplossing is aangediend door productontwikkelaar Zooh. Dit bedrijf heeft aan de hand van gestelde eisen bedacht dat een speciale draad over de portalen kan worden aangebracht dat ervoor moet zorgen dat de ooievaars geen nesten hier op kunnen plaatsen. De eisen zijn duidelijk: Een korte tijdsduur om de aanpassing aan te brengen, zorgen voor geen overlast op het spoor, en onderhoudsvriendelijk.

Aramide draad

De oplossing is het gebruik van aramide draden over de lengte van de portalen over het spoor. Aramide draden zijn uiterst sterk en vergelijkbaar met nylondraden. Het doel van deze draden is om ervoor te zorgen dat takken direct van de portalen vallen, waardoor het bouwen van nesten wordt voorkomen. De implementatie van deze maatregel zal als pilot worden uitgevoerd op vier bovenleidingsportalen tussen Meppel en Hoogeveen, dit najaar. In deze omgeving zijn veel ooievaars aanwezig die zich niet laten hinderen door treinen die onder hun nest voorbij flitsen.

Aangebrachte nesten kunnen volgens ProRail zorgen voor mogelijke kortsluiting, draadbreuk en vervuiling. Dit kan leiden tot uitval van treinen en vereist extra onderhoud aan de portalen en het spoor.

Andere oplossing

In Rotterdam heeft ProRail in het verleden al een andere innovatieve oplossing bedacht: Speciale platformen die aan de buitenzijde van de portalen bevestigd zijn waar ooievaars ongehinderd hun nest op kunnen bouwen. Deze zijn langs dierentuin Blijdorp te vinden, en worden sindsdien altijd bewoond.