Fout in omroep op Belgische stations kondigde alle treinen in vier talen aan

Door een fout in het omroepsysteem waren dinsdag op veel stations in België de berichten in vier talen te horen. (Foto: ArcheoNet Vlaanderen)
Door een fout in het omroepsysteem waren dinsdag op veel stations in België de berichten in vier talen te horen. (Foto: ArcheoNet Vlaanderen)

Reizigers op de Belgische stations keken dinsdag vreemd op toen ze hoorden dat alle aankondigingen via de omroep in maar liefst vier talen werd gedaan. Het bleek om een bug te gaan in de software die de berichten laat omroepen.

Een medewerker van Infrabel, de spoorwegnetbeheerder en verantwoordelijk voor de computersystemen, heeft bevestigd dat er dinsdagochtend op verschillende Belgische stations een fout is opgetreden bij een software-update. Als gevolg hiervan werden alle treinaankondigingen in het Frans, Nederlands, Engels en Duits gedaan.

Bug in de software

Volgens de woordvoerder is er gisterenavond een softwareupdate uitgevoerd waarbij er een bug in het programma zat. Hierdoor worden nu meer treinen dan normaal in vier talen omgeroepen, maar dit doet zich niet op alle stations voor, maar wel op een groot deel ervan. Normaal gesproken worden viertalige aankondigingen alleen gedaan voor internationale treinen.

Via Twitter hebben treinreizigers gemeld dat ze de vier talen hoorden op stations zoals Antwerpen-Centraal, Lokeren en Brussel-Zuid. Het is nog niet bekend of de verstoring inmiddels is verholpen, maar de woordvoerder van Infrabel benadrukt wel dat deze aangepaste mededelingen geen invloed hebben op het treinverkeer.