CBS: Record aan goederentransporten in 2022

Het CBS registreerde in 2022 een recordaantal aan goederentransporten. (Foto: Frans Berkelaar)
Het CBS registreerde in 2022 een recordaantal aan goederentransporten. (Foto: Frans Berkelaar)

Het CBS heeft onlangs gemeld dat in 2022 maar liefst 44,5 miljoen ton goederen over het spoor zijn vervoerd. Dit betekent een stijging van 4,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en tevens het record aan hoogste vervoerde gewicht. Deze groei kan voornamelijk worden toegeschreven aan de toenemende transport van kolen en goederen in containers.

Bijna 44 procent van het totale gewicht aan goederen dat per trein wordt vervoerd wordt in containers vervoerd. In vergelijking met 2021 is de hoeveelheid van goederen in containers in 2022 met 4,7 procent toegenomen, wat resulteert in een totaal van 19,6 miljoen ton. Het aantal vervoerde containers steeg met 3,7 procent. Nederland fungeert als belangrijk knooppunt voor de in- en uitvoer van goederen in containers tussen Duitsland en Italië. In 2022 groeiden de aan- en afvoer van goederen in containers van en naar deze landen respectievelijk met 12,0 en 5,6 procent.

Metaalertsen

De meest vervoerde goederen over het Nederlandse spoor, naast goederen in containers, zijn kolen en metaalertsen. Het vervoer van kolen kende in 2022 een opmerkelijke stijging van 28,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarentegen werd het transport van andere belangrijke goederensoorten juist minder vaker over het spoor uitgevoerd. Het vervoer van metaalertsen daalde met 10,6 procent en de hoeveelheid vervoerde metalen, waaronder staal, nam af met 16,1 procent. Het transport van chemische producten kende een lichte daling van 1,5 procent.

Toename van binnenlands en internationaal

Het laden van goederen in Nederland en het lossen ervan in het buitenland vormt een belangrijkste goederenstroom over het spoor. In 2022 steeg deze tot 27,2 miljoen ton, wat een toename van 5,6 procent betekende ten opzichte van het voorgaande jaar. Met name de afvoer van kolen naar Duitsland nam sterk toe, namelijk met 27,8 procent.

De aanvoer van goederen, die 10,5 miljoen ton bedroeg, steeg met 2,8 procent. Deze groei werd voornamelijk veroorzaakt door een stijging in het vervoer van goederen in containers (+2,9 procent) en bulktransport van landbouw-, bosbouw- en visserijproducten (+35,6 procent), zoals graan en maïs.

Daarnaast is ook de doorvoer van goederen, oftewel het transport tussen twee buitenlandse locaties via het Nederlandse spoor, evenals het binnenlands vervoer, in het afgelopen jaar gestegen. De doorvoer groeide met 3,1 procent en het binnenlands vervoer nam toe met 0,6 procent.