Enschede wil onveilige spoorbrug het liefst weer vervangen

De Esmarkerbrug in Enschede (Foto: Google Maps)
De Esmarkerbrug in Enschede (Foto: Google Maps)

De spoorbrug aan de Noord Esmarkerrondweg in Enschede, die pas in 2014 vernieuwd werd, voldoet niet aan de eisen. Het ontwerp van de brug laat te wensen over, waardoor de verkeersveiligheid in het gedrang komt. Recentelijk hebben er zelfs twee ernstige ongelukken plaatsgevonden, waarbij zwaar letsel is opgetreden.

De politiek in Enschede is daarom van mening dat er een nieuwe brug moet komen en is in overleg met ProRail om dit te bespreken. Wethouder Marc Teutelink kan de situatie bevestigen, en stelt dat een vervanging van de brug pas mogelijk is bij een aankomende elektrificatie: "Mogelijk kan het over enkele jaren, als het spoor onder de brug geëlektrificeerd wordt".

In 2014 werd de spoorbrug door ProRail geplaatst als vervanging van de oude brug, die na 150 jaar dienst versleten was. De gemeente wenste toen niet bij te dragen aan een brede brug, waardoor er met het beschikabre geld uiteindelijk een smallere brug werd geplaatst op kosten van het Rijk. Direct na de plaatsing waren er al kritische geluiden over de verkeersveiligheid. Sindsdien zijn er echter maatregelen genomen om de situatie te verbeteren, waaronder het installeren van verkeersspiegels. "Maar ik ben het er mee eens dat het nog niet genoeg is", zegt Teutelink die vindt dat er er toen al een betere brug gebouwd had mogen worden.

Wethouder Teutelink is van plan om in afwachting van de nieuwe brug andere mogelijkheden te onderzoeken om de situatie rondom de brug overzichtelijker en veiliger te maken. "Op korte termijn kijken we naar extra maatregelen. Misschien moeten we kijken naar de zijstraten, zodat weggebruikers niet zo de weg op kunnen draaien", zegt de wethouder.