Donderdag grote veiligheidsoefening op Utrecht Centraal

Donderdag vindt er een rampenoefening plaats op Utrecht Centraal. (Foto: Treinenweb)
Donderdag vindt er een rampenoefening plaats op Utrecht Centraal. (Foto: Treinenweb)

Aanstaande donderdag vindt er een grote rampenoefening plaats op en rond Utrecht Centraal. Tijdens dit moment zal er voor een aantal reizigers enige hinder op het station zijn. De oefening start om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) oefent samen met NS, ProRail, politie, Veiligheidsregio Utrecht, Openbaar Ministerie en gemeente Utrecht aan de hand van verschillende scenario’s hun inzet bij een grootschalig incident, de opvang van slachtoffers en de communicatie hierover met reizigers, passanten en inwoners van de gemeente.

Een groot deel van de oefening vindt plaats bij de betrokken organisaties zelf. Sommige onderdelen van de oefening vinden plaats op locaties in en rond het station en zijn dan beperkt zichtbaar voor het publiek. Hierover worden reizigers, passanten en omwonenden vooraf en tijdens de oefening geïnformeerd.

Bereikbaarheid perronsporen 1 t/m 4

Tijdens de hele oefening is de stationshal volledig toegankelijk. De middentunnel vanuit de fietsenstalling naar de perrons toe wordt gedeeltelijk afgesloten, de Van Sijpesteijn tunnel is gewoon open. Voor reizigers die van perron moeten wisselen voor een overstap, zijn alleen de perrons 1 tot en met 4 niet bereikbaar via de middentunnel, de overige perrons wel. De perrons 1 tot en met 4 zijn wel te bereiken via de stationshal, echter de lift en roltrap zijn die middag niet te gebruiken. Voor reizigers die slecht ter been zijn, van een rolstoel gebruik maken of een kinderwagen bij zich hebben, is er NS-personeel aanwezig om hen te begeleiden naar de lift. Vanuit de grote fietsenstalling onder het bollendak kan men niet via de middentunnel naar de perrons en omgekeerd. De andere in- en uitgangen van de fietsenstalling kunnen wel gebruikt worden.

Oefeningen

Tijdens de oefening wordt de samenwerking tijdens rampen geoefend. De oefening in het stationsgebied is onderdeel van de multidisciplinaire oefening ‘Explosive Lion’ die onder leiding van de Explosieven Opruimingsdienst van 6 tot en met 8 juni 2023 door heel Nederland plaatsvindt. Tijdens deze reeks van oefeningen vindt er een grootschalige inzet van de EOD plaats. Overlast voor reizigers, passanten, omwonenden en bedrijven wordt zoveel mogelijk beperkt.

Er wordt benadrukt dat er geen sprake is van verhoogde dreiging. Wel is het noodzaak dat er regelmatig geoefend wordt door hulpdiensten en andere betrokken organisaties in Nederland.