Hinder door uitgelopen werkzaamheden in spoorwegtunnel Barendrecht

Een archieffoto van de spoortunnel en station Barendrecht. (Foto: Shiznutz)
Een archieffoto van de spoortunnel en station Barendrecht. (Foto: Shiznutz)

Vanaf dinsdagochtend 30 mei zijn er beperkingen in de treindienst door de Barendrechttunnel. Deze beperkingen zijn het gevolg van onvoorziene vertragingen bij werkzaamheden die afgelopen weekend zijn gestart. Inmiddels zijn de reizigerstunnel al operationeel, maar kan goederenvervoer nog niet direct via de tunnel rijden.

De Barendrechttunnel, die ook de Kap van Barendrecht wordt genoemd, bestaat uit vijf tunnelbuizen en met daarin in totaal negen sporen en is anderhalve kilometer lang. Volgens ProRail liggen er in de tunnel veel kabels, leidingen en andere technische installaties. De kabels die onder de grond liggen worden die weergegeven op speciale kaarten. Daarmee kan de aannemer, die voor Prorail aan het werk gaat, de juiste kabels snel terugvinden, echter bleken die kaarten niet geheel overeenkwamen met de werkelijkheid. Hierdoor zijn er storingen die lastig op te lossen zijn, wat nog extra tijd aan werkzaamheden kost.

Goederenvervoer

Door de buizen drie en vier rijdt normaal gesproken het goederenvervoer. In deze buizen werken de aannemers op het moment op maximale kracht aan een oplossing. Zodra die oplossing er is, zullen deze buizen weer in dienst genomen worden. Het goederenvervoer wordt tot die tijd zoveel mogelijk omgeleid via Utrecht.

Reizigersvervoer

Tunnelbuis één, twee en vijf zijn wel beschikbaar. Hier rijden reizigerstreinen doorheen. Dus in de Barendrechttunnel zelf is er geen hinder voor reizigersvervoer. Op de trajecten Amsterdam Centraal – Utrecht Centraal en Eindhoven Centraal – Utrecht Centraal merken reizigers dat er minder intercity’s rijden. Dit komt doordat we goederenvervoerders die niet door de Barendrechttunnel kunnen, zoveel mogelijk omleiden via Utrecht.

ProRail kan nog niet inschatten hoelang de werkzaamheden, en dus ook de omleiding van de goederentreinen zal duren. Het advies voor reizigers is om de reisplanner goed te checken voor actuele reisinformatie.