Stations Amersfoort en Eindhoven krijgen 'Centraal' predicaat

De stations Amersfoort en Eindhoven krijgen het 'Centraal' predicaat. Dat is dinsdagmiddag bekend gemaakt. Eerder in de middag werd bekend dat station Amersfoort binnenkort Amersfoort Centraal gaat heten. Later op de dag werd bekend dat ook station Eindhoven de extra toevoeging zal krijgen. Hiermee zijn dan in totaal 'acht centraal stations' in Nederland.

Nederland telt op dit moment zes Centraal Stations. Deze bevinden zich in de vier grootste steden: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, en in Arnhem en Leiden. Hiermee zullen Amersfoort en Eindhoven vanaf medio december, zodra de nieuwe dienstregeling in gaat het zevende en achtste Centraal Station worden.

Criteria

Om een station het predikaat 'Centraal' te mogen laten gebruiken  moet een stad aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten er dagelijks minimaal 40.000 reizigers het station aandoen en moet een stad minimaal honderdduizend inwoners hebben. Ook moet het station over minimaal twee kleinere stations beschikken.

Amersfoort heeft nog twee andere stations: Schothorst en Vathorst. Vlak bij hoofdstation Eindhoven ligt het station Eindhoven-Strijp S en een halte bij het PSV-stadion die met regelmaat gebruikt wordt bij voetbalwedstrijden.

In 2015, toen Arnhem een Centraal station werd, waren de eisen nog anders: Toen werd nog gesproken dat het station minstens 50.000 in- en uitstappers zou moeten hebben, en een internationale treinverbinding.

Kosten

De gemeenten moeten flink in de buidel tasten om een Centraal station in hun woonplaats te mogen hebben. De gemeente Amersfoort had de naamsverandering aangevraagd en zal dit ook financieren voor ongeveer 200.000 euro. Over de financiering van de Eindhovense naamswijziging is inmiddels duidelijk dat deze nog niet in de gemeentebegroting is opgenomen.

Foto: T. Houdijk
Station Amersfoort (Foto: T. Houdijk)