ProRail wil stations over twee jaar geheel rookvrij hebben

ProRail wil alle ruim vierhonderd stations die ze beheren binnen twee jaar geheel rookvrij hebben. Dat meldde de spoorbeheerder op woensdag naar aanleiding van een onderzoek.

Uit het onderzoek is gebleken dat het draagvlak voor roken op stations de afgelopen tien jaar is toegenomen. Ze noemen het "onvermijdelijk" dat dat het rookverbod, welke nu al in publieke ruimtes geldt, nu ook wordt uitgebreid naar de perrons. "Het is daarom belangrijk om deze discussie binnen de spoorsector nu op te starten", zegt een woordvoerder. Momenteel zijn er op perrons bepaalde gebieden waarin nog gerookt mag worden, en deze zijn voornamelijk voorzien van een gele cirkel rondom een rookpaal of sigarettenput.

Rookverbod

SInds 2004 geldt er al een rookverbod in treinen. Vanaf dat moment werden geleidelijk de speciale rokerscoupé's geschrapt, en werden er speciale rokersgebieden toegewezen op onoverdekte plekken op perrons.

Het aantal rokers in Nederland maakt al vele jaren een daling. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) rookt een op de vijf volwassenen, van hen rookt 71,6 procent dagelijks één of meer sigaretten.

Opheffen rookplekken

Binnen afzienbare tijd moeten de bestaande rookplekken worden opgeheven. Hiermee wil de ProRail tegemoetkomen aan de wens van een groot deel van de reizigers. Volgens ProRail komen er dagelijks klachten binnen van reizigers. De stationsbeheerder zoekt hiervoor steun bij vervoerders, vakbonden en reizigersverenigingen..

De FNV heeft laten weten dat het treinpersoneel ergens moet kunnen roken, zolang reizigers er geen hinder van ondervinden. Reizigersvereniging Rover heeft laten weten dat het de plannen steunt.

Foto: Dqfn1 (Wikipedia)
Het perron van station Alkmaar
Foto: Dqfn1 (Wikipedia)