NS schrapt ook vrijdag nog meer ritten

Ook op vrijdag schrapt NS nog enkele ritten, omdat er minder treinen beschikbaar zijn. Op donderdag heeft de NS ook besloten om op enkele trajecten een aantal treinen te schrappen vanwege defecten aan onder meer de airco.

Al eerder werden er op donderdag minder treinen ingezet op de trajecten Amsterdam - Rotterdam (IC Direct) en Amsterdam - Eindhoven - Sittard. Op vrijdag zullen naast deze twee ook minder treinen rijden tussen Amsterdam - Alkmaar, Amsterdam - Haarlem - Den Haag, Duivendrecht - Lelystad, en Schiphol - Utrecht - Nijmegen. Op deze trajecten zullen reizigers uit de richting Arnhem twee keer per uur extra moeten overstappen op Utrecht Centraal.

Overhitting

Door de extreme hitte kan bijvoorbeeld de aandrijving van de treinen oververhit raken. "Net als bij de motor van een auto, kun je dan niet verder rijden. ’s Nachts blijft het flink warm, waardoor de systemen niet voldoende kunnen afkoelen", legt NS-woordvoerder Erik Kroeze uit. "Ook het aircosysteem maakt overuren en kan oververhit raken. Een dubbeldekker met 6 rijtuigen heeft twee airco’s. Valt er een uit, dan kan deze nog wel doorrijden. Valt de tweede uit, dan moet deze ook voor onderhoud van het spoor."

In totaal heeft de NS zo’n 5.000 airco’s in de treinen. Bij hen zijn er 250 monteurs aan het werk die 24 uur per dag druk aan het werk zijn om de treinen weer zo snel mogelijk te repareren.

Foto: Tim Adams
Foto: Tim Adams