Hinder op het spoor vanwege de extreme hitte in Nederland en de buurlanden

Door de extreme hitte, rijden er vandaag minder treinen dan normaal. Meer treinen dan verwacht zijn vanwege de zomerse temperaturen in de werkplaats binnengekomen.

Op twee trajecten heeft de NS enkele treinen moeten schrappen. Dit is op de HSL tussen Amsterdam en Rotterdam, en tussen Amsterdam en Sittard. Reizigers zijn daardoor zo’n 15 tot 30 minuten langer onderweg.

Tussen Rotterdam en Amsterdam over de HSL rijden er 3 in plaats van 5 treinen per uur. Tussen Amsterdam en Eindhoven rijden 4 in plaats van 6 Intercity's per uur. Tussen Eindhoven en Sittard rijden 2 in plaats van de gebruikelijke 4 Intercity's per uur. De Sprinters rijden de gebruikelijke dienstregeling.

Ook maakte de NS eerder deze week al bekend dat ze op enkele trajecten de oudere dubbeldekkers (DD-AR en DDM-1) uit dienst halen en Sprinters met airconditioning inzetten.

De NS benadrukt reizigers om tijdens de reis voldoende drinkwater mee te nemen. Op maar liefst 90 station zijn watertap-punten geplaatst, en dat zal de komende maanden nog verder worden uitgebreid.

Internationaal

België
In verband met infrastructuurproblemen in België is de dienstregeling van Thalys en Eurostar ernstig verstoord. Hierdoor reizen de gehele dag  veel treinen met vertraging of kunnen deze uitvallen. Reizigers wordt geadviseerd om als het mogelijk is hun reis uit te stellen. Ook kunnen ze hun ticket kosteloos omboeken naar een nieuwe reisdatum of annuleren.

Ook heeft de NMBS heeft de dieseltreinen tussen Antwerpen en Mol tijdens deze extreem warme dagen preventief aan de kant gezet om te voorkomen dat ze oververhitte motoren krijgen. De elektrische treinen worden indien mogelijk wel langer gemaakt. De dieseltreinen rijden nog tussen Mol en Hamont en tussen Mol en Hasselt, omdat daar geen alternatief is.

Duitsland
In verband met de extreme temperaturen kunnen reizigers naar Duitsland die reizen op 25 of 26 juli 2019, gratis hun ticket annuleren of hun reis uitstellen tot uiterlijk 4 augustus 2019. Het ticket blijft geldig en reizigers zijn niet langer gebonden aan de eerder gekozen tijd. Dit is van toepassing op alle tickets, inclusief Sparpreis en Supersparpreis, en stoelreserveringen kunnen gratis worden omgewisseld.

Foto: NS
Foto: NS