Jazz Night Express maakt eerste rit naar Berlijn

Vanavond vertrekt de eerste Jazz Night Express vanuit Rotterdam via Amsterdam naar Berlijn. De particuliere muzikale nachttrein is een initiatief van Chris Engelsman, die met de trein de nachttrein op de kaart wil zetten als duurzaam, efficiënt en comfortabel alternatief voor het vliegtuig. In totaal zal de Jazz Night Express 340 reizigers naar Berlijn brengen.

De Jazz Night Express is meer dan een gewone nachttrein: het is een festival op rails. Zo zijn er Jazz optredens, houdt schrijver Arnold Grunberg een leesclub, en serveren chef koks Joost van Rijswijk en Sonny Bouwhuis serveren een exclusief 3-gangen diner in het restauratierijtuig. Ook Pier Eringa van ProRail en Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks zullen in Rotterdam instappen.

Nightjet

“In 2016 vertrok de laatste nachttrein uit Nederland en sindsdien is het aantal nachttreinen beperkt tot slechts enkele per jaar. Mijn doel is de nachttrein blijvend terug te krijgen naar Nederland” vertelt Engelsman. “En inmiddels zijn de voortekenen positief. Wie had dit in 2016 durven denken?”. Daarmee doelt Engelsman op de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegen, die mogelijk Amsterdam in het netwerk wil opnemen. Dat zal op z’n vroegst per dienstregeling 2021 zijn.

Volgend jaar

De Jazz Night Express rijdt komende nacht naar Berlijn. Vervolgens rijdt de trein overdag terug naar Osnabrück. Vanuit daar kunnen reizigers door reizen naar Nederland. Ondanks de rit is vol gereserveerd is, is de rit verlieslatend. “Ik zie het als investering voor een volgende editie”. Want Engelsman betreft krijgt de Jazz Express volgend jaar een vervolg. Wellicht naar een andere bestemming, of met een andere opzet, daar wordt nog over nagedacht.

Dienstregeling (onder voorbehoud)

Rotterdam Centraal v. 19:30 uur
Delft (doorkomst, geen geplande stop): 19:46
Den Haag HS (doorkomst, geen geplande stop): 19:56
Leiden Centraal: a. 20:12 / v. 20:14
Haarlem (doorkomst, geen geplande stop): 20:43
Amsterdam Centraal: a. 20:58 v. 21:03
Weesp (doorkomst, geen geplande stop): 21:15
Hilversum (doorkomst, geen geplande stop): 21:29
Amersfoort (doorkomst, geen geplande stop): 21:44
Apeldoorn (doorkomst, geen geplande stop): 22:27
Deventer (doorkomst, geen geplande stop): 22:40
Almelo (doorkomst, geen geplande stop): 23:10
Hengelo (doorkomst, geen geplande stop): 23:23
Bad Bentheim: a. 23:45 v. 0:00
Berlijn: a. 7:30

let op: De trein gaat diverse keren aan de kant, enerzijds om te voorkomen dat de trein op een ongunstige tijd in Berlijn aankomt, anderzijds om reguliere treinen voorrang te geven. Rotterdam en Amsterdam zijn plekken waar reizigers in- en uitstappen. In Bad Bentheim vindt een wisseling van de locomotief plaats.

Afbeelding: Jazz NightExpress
Afbeelding: Jazz NightExpress

 

 

Bron: Treinreiziger