Landelijke OV-staking, groot deel van OV valt uit

Op dinsdag 28 mei vindt er een landelijke OV-staking plaats. Dit houdt in dat er als gevolg van de werkonderbreking van 04:00 uur tot woensdag 29 mei 04:00 uur geen treinen, trams, bussen, metro's rijden, en dat veel veerdiensten ook niet uitvaren. De staking vindt plaats uit onvrede over de pensioensregeling.

Korte samenvatting

 • Bijna alle NS-treinen vallen uit.
 • Enkel tussen Amsterdam - Schiphol - Hoofddorp rijdt tot vier keer per uur een Sprinter om de reizigers van en naar de luchthaven te vervoeren. NS benadrukt dat het gebruik van deze Sprinter alleen bedoeld is voor mensen die het echt nodig hebben.
 • Bij de regionale spoorvervoerders Connexxion, Qbuzz en Keolis doen een poging om wel wel enkele treinen te laten rijden.
 • Alle treinritten van Arriva vallen uit.
 • Diverse bussen bij Arriva Limburg, Qbuzz, Hermes, Connexxion Zeeland, Conexxion Amsterdam Syntus, EBS Keolis, en Breng rijden wel.

Rustig op stations, drukker op de weg

De staking heeft ervoor gezorgd dat het veel stations vandaag erg verlaten zijn. Volgens Nu.nl werden  de, door de rechter verplicht gestelde, pendeltreinen van en naar Schiphol in de ochtend ook niet veel gebruikt. De overige perrons waar geen treinen rijden zijn afgesloten. Ook op adnere stations is het erg rustig, en zouden veel reizigers vandaag voor alternatief vervoer hebben gekozen of besloten hebben om thuis te werken. Voor enkele toeristen zou de staking voor een 'verrassing' hebben gezorgd.

Op de snelwegen was het tijdens de spits drukker dan normaal, waarbij ook de regen een rol in speelde. Op het hoogtepunt stond er volgens de ANWB maar liefst 651 kilometer aan file op de snelwegen, met een verdubbeling van het aantal auto's.

Via sociale media doen mensen een poging om via de hashtag's #ovstaking, #meerijden, #meeliften, #liftaangeboden en #carpoolen een lift te regelen om naar hun bestemming te komen.

Omdat de veerboten bij Amsterdam Centraal vandaag ook niet uitvaren is de IJtunnel in Amsterdam  door de gemeente vandaag enkel geopend voor fietsers zodat zij aan de overkant van het IJ kunnen komen. De tunnel is deze dag voor auto's afgesloten en dienen om te rijden.

Openbaar vervoer

Vandaag zullen er zo goed als geen treinen, trams, bussen, metro's rijden, en dat veel veerdiensten ook niet uitvaren. Enkel bij de regionale vervoerders Connexxion (Amersfoort - Ede-Wageningen), Qbuzz (Dordrecht - Geldermalsen) en Breng (Arnhem- Doetinchem) zullen er treinen rijden. Bij Arriva vallen alle treinen uit.

Tussen Amsterdam Centraal - Schiphol - Hoofddorp rijdt er 4x keer per uur een NS-pendel Sprinter van 05:00 uur tot 21:00 uur. De NS benadrukt dat deze treinen alleen gebruikt mogen worden voor mensen die het echt nodig hebben.

Diverse bussen bij Arriva Limburg, Qbuzz, Hermes, Connexxion Zeeland, Conexxion Amsterdam Syntus, EBS Keolis, en Breng rijden volgens de website van OV-Zoeker wel. Maar ook hier wordt er gewaarschuwd dat sommige bussen kunnen uitvallen.

Internationale reizen

NS verwacht vandaag zeer ernstige hinder voor treinreizigers in het hele land als gevolg van de aangekondigde landelijke pensioenacties. Ook internationale treinen rijden niet of nauwelijks.

 • De treinen tussen Maastricht en Visé en de treinen tussen Roosendaal en Essen rijden vandaag niet in Nederland. Het Belgische traject vanaf Visé en Essen zal wel worden gereden.
 • IC Berlijn keert in Duitsland te Bad Bentheim en rijdt niet in Nederland.
 • ICE keert in Duitsland te Emmerich en rijdt niet in Nederland.
 • De Eurostar keert in Brussel en rijdt niet in Nederland.
 • IC Brussel keert in Antwerpen en rijdt niet in Nederland.
 • De Thalys rijdt niet in Nederland.

Reizigers die vandaag met een internationale trein zouden moeten reizen, kunnen de tickets bij hun oorspronkelijke verkooppunt annuleren of omboeken zonder dat hiervoor annuleringskosten in rekening worden gebracht. Dit kan tot uiterlijk 3 juni 2019.

Schiphol

Rond Schiphol wordt er vandaag extra veel drukte verwacht omdat normaal gesproken 40$ met het openbaaar vervoer van en naar de luchthaven reist. KLM heeft reizigers geadviseerd om hun vlucht te annuleren of om te boeken. Mensen met een vliegticket voor vandaag hebben een SMS gekregen met meer informatie.

Om de chaos in de omgeving van de luchthaven zullen Schiphol en de Gemeente Haarlemmermeer extra verkeersregelaars inzetten in een poging om chaos te voorkomen. Ze benadrukken dat het afzetten van mensen op de snelweg niet is toegestaan en dat dit beboet zal worden. Op de informatieborden boven de snelweg staat dit ook aangegeven.

Tentamens

Verschillende hogescholen en universiteiten hebben besloten om geplande tentamens voor vandaag te verplaatsen. Dat geldt onder meer voor de Universiteit Utrecht, Fontys Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam, Windesheim Zwolle en de Universiteit van Amsterdam.

Studenten van onder meer de VU Amsterdam, de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit moeten wel komen opdraven: een deel van de tentamens gaat daar gewoon door.

Staking voor betere pensioenen

De bonden willen met de staking zorgen om een beter pensioensstelsel af te dwingen bij de werkgevers. Zo eisen ze dat de AOW-leeftijd bevroren wordt en dat de pensioenen meestijgen in het prijspeil. Daarnaast pleiten ze ook voor een beter pensioen 'voor iedereen', en dus ook zelfstandigen of mensen die met zwaar werk eerder hun pensioen kunnen ontvangen.

Dinsdag vindt de eerste stakingsdag plaats, waarmee het werk in het OV grotendeels wordt neergelegd. Op woensdag zullen de werknemers in andere sectoren, waaronder metaal, industrie, bouw en sociale werkvoorzieningen het werk voor 24 uur neerleggen, het OV zal dan naar verwachting gewoon rijden.

Foto: Tipiac
Foto: Tipiac