[upd] Explosie in de trein was ontstaan door een vuurwerkbom

De explosie die zondag plaatsvond in een DM'90 trein op het rangeerterrein bij Nijmegen is veroorzaakt door een persoon die zich door een vuurwerkbom zichzelf van het leven zou hebben beroofd. De politie die het onderzoek heeft afgesloten zegt dat omwonenden niet bang hoeven te zijn dat de afgeschreven treinstellen uit zichzelf tot ontploffing kunnen komen.

Volgens de media was er na de ontploffing een kruitlucht bij de trein te ruiken. De NOS liet zondag al weten dat het vermoedelijk om zelfmoord zou gaan. Ook is er geen motief bekend waarom de de explosie in de trein heeft plaatsgevonden. Wel staat bekend dat het om zelfdoding zou zijn gegaan. Op de plek waar de toilet zich in de trein bevindt zou het lichaam aangetroffen zijn.

Foto's

Spoorwegbeheerder ProRail plaatste zondagavond foto’s op Twitter van het vernielde interieur van de ontplofte DM'90 trein. "Bij incidenten laten we heel vaak met beeld zien wat er op een locatie speelt, zodat reizigers en omwonenden zich een feitelijk beeld kunnen vormen", legt een woordvoerder uit. De geplaatste foto's zijn volgens hem niet in strijd met de mediarichtlijnen die ProRail in acht neemt bij eventuele suïcidegevallen. "De foto’s zijn discreet en zeggen niets over de toedracht. We willen er de impact mee laten zien van de explosie."

Artikel gaat na de tweet verder

Grote impact

De explosie had volgens de politie 'letterlijk grote impact'. Brokstukken waren tot 100 meter in de omgeving te vinden, en in enkele gevallen raakten er woningen door beschadigd. Bij veel omwonenden zouden de ramen in de sponningen hebben getrild. De trein die de NS al eerder aan de kant had gezet raakte door de explosie zwaar beschadigd. Een groot deel van het interieur en het balkon is opgeblazen en ontzet.

Tegenover Omroep Gelderland verklaarden buurtbewoners dat er regelmatig 's avonds mensen op het terrein londlopen.

'Buffels'

Op het afgesloten rangeerterrein staan een groep afgeschreven DM'90 treinen die ook beter bekend staan als Buffels. Inmiddels zouden deze treinen verkocht worden aan een spoorwegbedrijf in Roemenië, waarbij het momenteel nog onzeker is of de treinen daadwerkelijk verkocht worden vanwege de financiële situatie van het buitenlandse bedrijf. De laatste inzet van deze treinen was op 9 december 2017, toen de treinen nog in dienst van de NS reden tussen Zwolle - Kampen en Zwolle - Enschede.

Update van bericht op 16 april

Het bericht is geactualiseerd nadat uit het politieonderzoek is gebleken dat er sprake zou zijn van een vuurwerkbom. Hiermee wou de persoon die zich in de trein bevond zichzelf van het leven beroven.

Archieffoto: Phil Richards
Archieffoto: Phil Richards