NS-dochter Abellio is winnaar van grote Britse concessie

NS-dochter Abellio is geselecteerd als winnaar bij de aanbesteding East Midlands Railway concessie. In augustus 2019 neemt Abellio de concessie over van Stagecoach. De concessie heeft een looptijd van 8 jaar en eindigt in 2027.

De concessie omvat diverse treindiensten vanaf Londen St. Pancras. Bijvoorbeeld intercity treindiensten naar Sheffield, Nottingham en Corby,. Ook omvat de concessie lokale treinen rond Nottingham. Abellio belooft de bestaande intercityvloot te vervangen door “meer betrouwbare en meer comfortabele” treinen. Abellio zal 600 miljoen pond investeren in verbeteringen aan treinen en stations. Het netwerk omvat ruim 1500 kilometer spoor, bijna 90 stations worden vanuit de concessie bediend.

Snellere reistijden

Op specifieke verbindingen wordt het aanbod fors uitgebreid. In de ochtendspits stijgt het aanbod vanuit Nottingham, Lincoln met Londen met 80 procent, aldus Abellio. Ook worden nieuwe snelle treinen geïntroduceerd van Corby via Luton naar Londen. Abellio belooft daarnaast snellere reistijden voor lange afstandsreizen.

Stagecoach

Het Schotse Stagecoach verdwijnt mogelijk van het Britse spoor. Het bedrijf werd uitgesloten van de aanbesteding in de East Midlands en twee andere aanbestedingen. De reden was dat Stagecoach niet had voldaan aan de eis pensioenrisico’s op zich te nemen. Op de Londense beurs daalde het aandeel van het spoorbedrijf tot 10 procent. Stagecoach gaat in beroep tegen de beslissing.

Abellio Verenigd Koninkrijk

Abellio heeft zijn positie de afgelopen jaren fors versterkt. In 2017 al was Abellio de vierde vervoerder van het Verenigd Koninkrijk. Abellio heeft nu al in het verenigd koninkrijk een personeelsbestand van 13.000 mensen. Toch heeft Abellio ook te maken met tegenslagen. Vorig jaar waren de resultaten van de concessies West Midlands en Merseyrail goed, maar de concessies ScotRail en Greater Anglia presteerden teleurstellend.

Abellio

Abellio is voor 100% een dochter van NS welke concessies exploiteert in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk. In 2018 realiseerde Abellio een omzet in het buitenland van € 2.824 miljoen wat in 2017 uitkwam op € 1.989 miljoen. Daarvan was € 2.467 miljoen voor Abellio UK en € 357 miljoen voor Abellio Duitsland.

Foto: Matt Buck (Flickr; Creative Commons)
Abellio Greater Anglia class 321 EMU 321323 aan het perron van Southminster, klaar voor vertrek naar Londen. (Foto: Matt Buck (Flickr; Creative Commons))

Bron: Treinreiziger