Vernieuwde Thalys naar Disneyland Paris vanaf vandaag van start

Vanaf vandaag neemt de Thalys een nieuwe route in gebruik waarmee Disneyland Paris kan worden bereikt. De route start vanuit Amsterdam en rijdt via de Parijse luchthaven Charles de Gaulle naar Marne-la-Vallée. Vlak naast dit station ligt Disneyland Paris, waarmee reizigers haast bijna voor de deur van het park aankomen.

De treinreis van Amsterdam naar Disneyland Paris duurt 3 uur en 38 minuten. Vanaf Rotterdam duurt dit 2 uur en 55 minuten. Door de weeks vertrekken de treinen één keer per dag. In het weekend is dit twee keer per dag. Tickets zijn beschikbaar vanaf 35 euro en te boeken via NS International, via Thalys of via Disneyland Paris zelf als dit wordt gecombineerd wordt met een verblijf bij het attractiepark.

Uitzwaaien

Marjan Rintel (Raad van Bestuur NS), Heike Luiten (directeur NS International) en Bertrand Gosselin (Thalys-CEO ) waren vanmorgen aanwezig op station Rotterdam Centraal om de eerste trein van 7:58 naar Disneyland Paris uit te zwaaien. Marjan Rintel, lid Raad van Bestuur NS: "Deze nieuwe verbinding maakt de trein voor de bestemming Parijs nog concurrerender ten opzichte van het vliegtuig. Eigenlijk heeft het vliegtuig hier al het nakijken. Dat zouden we graag op meer Europese trajecten zien. Het aanbod aan internationale treinen groeit en is inmiddels vergelijkbaar met elke dag meer dan driehonderd volle Boeings 737."

Nieuwe aansluitingen

Er is ook een directe verbinding met luchthaven Charles de Gaulle en aansluiting op het Franse TGV-netwerk. De NS wil internationale treinverbindingen binnen een straal van zo’n 700 kilometer verbeteren. Volgens de NS zouden deze nieuwe aantrekkelijke routes een verrijking zijn voor het klimaat en voor de economie.

"Jaarlijks reizen 3 miljoen mensen van Nederland naar Parijs. Ruim een kwart van hen kiest voor de trein, na de auto het meest populaire vervoermiddel. Met een frequentie van 12 Thalys-treinen per dag kun je bijna elk uur direct naar Parijs. Het afgelopen jaar verkocht NS zo’n 10% meer internationale treinkaartjes dan het jaar ervoor.", schrijft de NS.  "Thalys breidde de capaciteit uit door op drukke momenten dubbele treinstellen in te zetten." Zo zouden er 750 mensen mee kunnen reizen.

Vroeger

Het is niet de eerste keer dat er een Thalys naar Disneyland rijdt. Vandaag is het precies 12 jaar geleden dat de Thalys naar Disneyland Paris voor het laatst tussen vanuit Nederland reed. De trein reed tot 1 april 2007 er destijds een stuk langer over vanwege het gebrek aan hogesnelheidslijnen en de trein reed bovendien ook maar en enkele keren per week. Vroeger was de trein zelfs te boeken via de luchthaven en kreeg de trein een vluchtnummer. Inmiddels is dat niet zo, maar in de toekomst zijn er volgens Thalys mogelijkheden dat reizigers bij Air France de trein als vliegtuig én trein in-één kunnen boeken.

Foto: NS
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), Marjan Rintel, lid Raad van Bestuur NS, Thalys-CEO Bertrand Gosselin en Heike Luiten, directeur NS International zwaaien de Thalys uit. (Foto: NS)