NS blijft bij afschaffen papieren actiekaartjes

De NS blijft bij het afschaffen van de papieren actiekaartjes om voordelig met de trein te kunnen reizen. De website Treinreiziger.nl en Rover hebben gestreden om de fysieke kaartjes beschikbaar te houden, echter wil de NS haar verandering niet meer terugdraaien. Reizigers moeten tegenwoordig gebruik maken via een e-ticket welke via internet te verzilveren is.

Tijdens een opiniepeiling van Treinreiziger.nl zijn in februari ruim 2.000 klachten binnengekomen over het schrappen van het fysieke treinkaartje. Zo zouden sommige reizigers hebben aangegeven dat het uitprinten van een e-ticket niet voor iedereen mogelijk is, en ook heeft niet iedereen een smartphone om de tickets op te plaatsen. Een ander deel van de groep geeft aan dat ze het jammer vinden dat ze hun reis in de spits niet meer af mogen maken, en dat ze met het e-ticket nu om 16:00 de trein uit moeten zijn zodra de spits begint.

Minder vaak reizen

Niet alleen Treinreiziger.nl heeft veel klachten gekregen over dit onderwerp, ook bij het OV-Loket zijn er volgens een woordvoerder opvallend veel reacties binnengekomen, net als bij reizigersvereniging Rover. "Vooral veel mensen vinden het e-ticket lastig in gebruik", zegt Rover-woordvoerder Sanne van Galen. "Meerdere mensen melden niet meer gebruik te zullen maken van de NS-dagkaarten". Ook 70% van de 1.400 reizigers die hun mening via een enquêteformulier aan Treinreiziger hebben kenbaar gemaakt, zegt nu minder vaak met de trein te zullen reizen.

NS tevreden over verkoopcijfers

De NS zegt dat bij het spoorbedrijf geen sprake is van een klachtenregen. “We hebben tijdens de Kruidvat-actie nauwelijks meer reacties binnengekregen dan anders” vertelt Paul Geelen, bij NS verantwoordelijk voor alle treinacties. De verkoopcijfers zijn volgens hem ook positief, al wil het bedrijf niet kwijt hoeveel kaartjes er precies verkocht zijn. Dat een deel van de reizigers minder enthousiast is, verbaast Geelen niet. “We hebben er rekening mee gehouden dat een deel van onze reizigers aan dit besluit moet wennen”.

Teleurgesteld

Treinreiziger.nl en Rover hebben NS gevraagd om het besluit van het afschaffen van het fysieke actietreinkaartje te heroverwegen of alternatieven aan te bieden. NS voelt daar op dit moment niets voor. "Uiteraard zijn we teleurgesteld in de reactie van NS, we hadden graag gezien dat deze voordeelkaartjes zo laagdrempelig als mogelijk blijven, bijvoorbeeld door zo nu en dan de actie te doen in de vorm van een e-ticket en een andere keer in de vorm van een wegwerpchip", reageert Rover.

Keuzedagen

Rover heeft de moed nog niet volledig opgegeven. Van Galen: "Als het echt zo is dat er reizigers afhaken, is het niet ondenkbaar dat de wegwerpchip wellicht nog eens terugkeert. Maar het kan ook zijn dat dit meevalt en dat reizigers hier toch wel aan kunnen wennen".

De NS besloot in het verleden ook al eens de fysieke keuzedagen voor senioren af te schaffen, maar dat besluit werd een paar jaar later teruggedraaid. Die zijn nu weer fysiek – tegen meerkosten – verkrijgbaar. Vooralsnog voelt NS er niets voor om fysieke actiekaartjes tegen meerkosten beschikbaar te maken. De NS benadrukt dat door de overstap naar e-tickets de dagkaartacties scherp geprijsd kunnen blijven. Bij fysieke dagkaarten zijn de distributiekosten relatief hoog, terwijl de marges op de actiekaartjes klein zijn.

Foto: Alexander EspÍret
Foto: Alfenaar

Bron: Treinreiziger.nl