Veel aanloop bij stembureau's op stations

Veel reizigers kunnen vandaag ook weer op het station hun stem uitbrengen. Op Utrecht Centraal stond de hele ochtendspits een rij voor het stembureau. Wel konden kiezers binnen tien minuten hun stem uitbrengen.

Ook op de stations van andere grote steden was er veel interesse om te stemmen. Met het aflopen van de ochtendspits, wordt het inmiddels rustiger. Er kan dit jaar op 68 stations gestemd worden.

In veel steden is het station traditiegetrouw een van de drukstbezochte stembureaus. Op station Castricum ging het stembureau om middernacht als eerste open. Vanaf 05.15 volgden Breda en Nijmegen, en om 05.30 uur gingen de stembureaus op station Meppel en Zwijndrecht open.

Stemmen

Met een geldige stempas en identiteitsbewijs kunnen inwoners binnen hun gemeente op een stationslocatie met een stembureau stemmen. Met een aangevraagde kiezerspas kan in de gehele provincie gestemd worden. Dankzij het stemmen op stations kunnen reizigers eenvoudig onderweg naar werk of school een stem uitbrengen.

De waterschapgrenzen kunnen afwijkend zijn van de provinciegrenzen. Voor stemmende reizigers is het slim vooraf na te gaan of voor beide verkiezingen op hetzelfde station gestemd kan worden. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het inrichten van de stemlokalen.

Foto: Vera de Kok
Foto: Vera de Kok