Nieuwe proef NS met snelle trein in Noorden van het land

Op vrijdagavond 15 maart doet NS nieuwe proefritten om de reistijd tussen het Noorden en de Randstad te verkorten. Het gaat om een non-stop proefrit Leeuwarden – Zwolle, en om een testtrein Zwolle – Assen – Groningen. De ritten worden dit keer uitgevoerd door de nieuwe Sprinter. Opmerkelijk genoeg is de verwachte reistijd tussen Zwolle en Groningen dit keer zelfs een minuut sneller dan de vorige keer.

Dat is opmerkelijk, want bij de eerste officiële testrit op 2 februari stopte de trein niet in Assen, nu wel. De doorgaande trein Groningen – Den Haag had vanaf het beginpunt toen een reistijd van 57 minuten naar Zwolle. Van Zwolle naar Groningen deed de trein er 56 minuten. Bij de nieuwe proef wordt dit ondanks de stop in Assen nog een minuut sneller. De reguliere intercity (die eveneens alleen in Assen stopt) doet er 58 minuten over. NS verklaart de snelle reistijd door de inzet van de nieuwe Sprinter, die kan relatief snel optrekken.

Testrit Leeuwarden – Zwolle

Dit keer rijdt er ook voor het eerst een testtrein vanuit Friesland. Vanuit Leeuwarden moet die trein in 48 minuten naar Zwolle rijden. De reguliere intercity doet er 56 minuten over. Het verschil: die trein stopt ook in Heerenveen, Steenwijk en Meppel. De testritten zijn overigens alleen toegankelijk voor genodigden.

Traxx versus SNG

De eerste testrit is gemaakt met een Intercity Direct (Traxx locmotief+rijtuigen). Dit keer kiest NS de intercitytrein uit te voeren met de nieuwste Sprinter, de Sprinter Nieuwe Generatie (SNG). "Dit is een wens van onze partners", zegt NS woordvoerder Corien Koetsier desgevraagd. De vorige keer reed de testtrein door naar de Randstad, dat is dit keer niet zo. De Traxx had als voordeel dat die trein op de Hanzelijn 160 kilomtere per uur mag, andere treinen (zonder beveiligingssysteem ERTMS) mogen dat niet. De SNG-trein heeft als voordeel dat die trein sneller kan optrekken. Omdat er op de trajecten tussen Leeuwarden - Zwolle en Groningen - Zwolle geen ERTMS ligt zal er tijdens de proef ditmaal geen ERTMS worden gebruikt.

SNG in het Noorden

Vanaf zaterdag 16 maart zullen de SNG-treinen in de reizigersdienst worden ingezet tussen Groningen – Zwolle en vervolgens ook tussen Leeuwarden – Meppel. Door de proefritten voor de snelle intercity met de SNG uit te voeren, heeft NS direct de gelegenheid om de nieuwe treinen aan de Noordelijke pers voor te stellen.

Foto: Treinenweb
De nieuwe SNG treinen van de NS op station Haarlem
Archieffoto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger