"Reizen met de trein wordt steeds duurder"

Dit artikel is een eenmalig gastartikel van Pricewise.nl

Wie al jarenlang met de trein reist, zal vast hebben gemerkt dat de kosten van de trein door de jaren heen zijn gestegen. Sterker nog: in de afgelopen tien jaar zijn de prijzen van treinkaartjes met maar liefst 23 procent omhooggegaan. Dat is flink, want de gemiddelde consumentenprijs is met slechts 15 procent gestegen. Het reizen met de trein is dus in verhouding veel kostbaarder geworden, maar waarom?

Verhoogde tarieven

In principe mogen bedrijven zoals de Nederlandse Spoorwegen de prijzen alleen verhogen met de jaarlijkse inflatie en gebruikersvergoeding. Deze gebruikersvergoeding is een paar jaar geleden gestegen, waardoor de prijzen sneller omhooggingen in 2014, 2015 en 2016. Dat is een belangrijke reden waarom de trein langzaam maar zeker duurder werd. Vanaf 2019 is er bovendien nog een andere reden waardoor de kosten voor treinkaartjes nog meer zijn gestegen.

Prijsstijging in 2019

Een van de grootste redenen van de stijgende kosten, is het verhoogde btw-tarief. Het kabinet heeft er namelijk voor gekozen om het lage tarief van 6% te verhogen naar 9%. Deze verhoging moet worden doorberekend in de treinkaartjes, waardoor deze weer 3% duurder worden. Daar komt ook nog de nieuwe inflatieverhoging bij, die op ongeveer 1,8% geschat wordt. In totaal zullen de prijzen voor de trein dus met ongeveer 5% stijgen, wat aanzienlijk meer is dan in voorgaande jaren.

Met de trein of met de auto?

Lange tijd werd het reizen met de trein gestimuleerd. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar het gaat ook de kilometers lange files tegen die iedere dag op de snelweg ontstaan. Daardoor is het juist belangrijk dat de trein een voordelig alternatief voor de auto werd, wordt en blijft. Met deze nieuwe prijsstijgingen is dat echter niet meer het geval. Het lijkt erop dat het openbaar vervoer prijziger gaat worden in verhouding met de auto. De nieuwe prijsstijgingen kunnen er dus mogelijk voor zorgen dat minder mensen de trein zullen pakken, aangezien het kopen van een treinkaartje voor steeds minder mensen betaalbaar of voordeliger is.

Treinreizen betaalbaar houden

Er zijn verschillende manieren waarop reizigers toch zoveel mogelijk kunnen besparen op een treinreis. Zo bieden vervoerders verschillende abonnementen aan waarmee reiziger extra korting krijgt. Zo is er het voordeelurenabonnement van de NS, waarmee reizigers buiten de spits met 40% korting reizen. Ook voordeelkaarten voor jongeren en ouderen worden nog altijd aangeboden. Zo kunnen zelfs de mensen met de kleinste portemonnee toch een treinreis maken. Voor sommige mensen zijn de prijsstijgingen echter te hoog. Wanneer reizen toch noodzakelijk is, kan ervoor worden gekozen om een persoonlijke lening af te sluiten. Met dat extra geld, is het mogelijk om belangrijke reizen voor werk te maken of om de trein te pakken om familie te bezoeken. Wel worden treinkaartjes op die manier nog iets duurder, door de af te lossen rente. Uiteraard is het daarom nog altijd beter als de werkgever de reizen betaalt of wanneer er een andere oplossing wordt verzonnen voor het betalen van de tickets.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb