Softwareproblemen zorgen opnieuw voor tegenslag oplevering Hoekse Lijn

Opnieuw lijkt er een tegenslag te naderen voor de oplevering van de Hoekse Lijn. Bij testritten is geconstateerd dat de spoorbomen bij de overweg aan de Deltaweg in Maassluis niet geheel sluiten bij het passeren van de metro. Daardoor kan er nog geen veiligheidsverklaring worden afgegeven.

Onduidelijk is wat de gevolgen zullen zijn voor de oplevering van het nieuwe metrotraject naar Hoek van Holland Strand, welke al een een reeks vertragingen kent wat al een hoofdpijndossier lijkt te vormen. .

Software problemen

De problemen worden veroorzaakt door probkemen in de software. De softwareleverancier Bombadier onderzoekt nu hoe deze fout in de software is ontstaan en of deze zich ook voor kan doen bij andere overwegen langs de Hoekse Lijn. Vervolgens dient de fout hersteld te worden voordat er een veiligheidsverklaring van de software kan worden afgegeven.

Vertraging Hoekse Lijn loopt op

De einddatum voor de ombouw van de Hoekse Lijn is al vele malen naar achteren geschoven. In de oorspronkelijke planning had de klus in 5 á 6 maanden geklaard moeten zijn. Daarna ging men uit van een ombouwperiode van 10 maanden, toen ook dat niet werd gehaald werd gehoopt op eind 2018. Maar in september vorig jaar werd duidelijk dat ook dit onhaalbaar was. Vervolgens schoof de datum op naar eind januari 2019, daarna eind februari, en inmiddels is duidelijk dat de ombouw niet af is voor eind maart 2019. Maar door de nieuwe tegenslag is het niet ondenkbaar dat die datum opnieuw verschuift. Eind januari volgt er een nieuwe voortgangsrapportage. Dan wordt duidelijk of de planning opnieuw aangepast zal worden.

Minder reizigers op Hoekse Lijn

Vanwege de werkzaamheden rijden er al die tijd stopbussen tussen Schiedam en Hoek van Holland Strand. Door de uitloop van de werkzaamheden heeft een deel van de reizigers de Hoekse Lijn inmiddels de rug toegekeerd. Naar schatting 25% van de voormalig NS-reizigers op de lijn, reist nu niet met de RET.

Foto: Archieffoto
Archiefafbeelding van de Hoekse Lijn

Bron: Treinreiziger.nl