Defecte wissel mogelijk oorzaak ontsporing Hilversum

Een defecte wissel is mogelijk de oorzaak van de ontsporing van gistermiddag. Mogelijk raakte de wissel beschadigd nadat de trein er overheen reed.

Inmiddels worden er diverse onderzoeken gestart naar de toedracht en wat er daadwerkelijk gebeurd is. Volgens Inspectie van Leefomgeving en Transport (IL&T) zijn deskundigen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid woensdag afgereisd naar Hilversum om onderzoek te doen.

Woordvoerder Toon van Wijk van de Onderzoeksraad voor Veiligheid: “We zijn met deskundigen naar Hilversum gegaan om de situatie te bekijken van de trein en de infrastructuur. Verder hebben we met getuigen gesproken, onder wie de machinist. Op basis van de bevindingen al daar bepalen we of we overgaan tot een uitgebreid onderzoek.”

Woordvoerder Edwin van Scherrenburg van NS bevestigt dat de ontsporing bij een wissel gebeurde. “Maar wat de exacte oorzaak is van de ontsporing weten we nog niet. Dat wordt op dit moment onderzocht”, aldus de woordvoerder. Ook spoorbeheerder ProRail kan nog niet vertellen wat de oorzaak is. Inspectie Leefomgeving en Transport is een onderzoek gestart naar het ongeluk.

Grote infrastructurele schade

De schade aan het spoor door de ontsporing is aanzienlijk. De bovenleiding en sporen raakten over 255 meter beschadigd, de trein moest van het spoor worden getakeld en de wissels moeten voor onderzoek zorgvuldig worden verwijderd. Het gehele spoor en de beveiligingssystemen moeten tevens opnieuw worden aangelegd. ProRail meldt dat de bovenleiding inmiddels is gerepareerd. Voor de werkzaamheden zal er een robottrein worden ingezet om het spoor aan te leggen.

Naar verwachting zal het werk a.s maandag voltooid zijn. In de tussentijd is er tussen Hilversum en Naarden-Bussum geen treinverkeer mogelijk, en worden er bussen ingezet. Reizigers tussen Hilversum en Amsterdam worden verzocht om te reizen via Duivendrecht, hierbij is er wel sprake van extra reistijd van een half uur.