Opening "Royal Class"

Zoals wel al eerder in een nieuwsbericht vermeldden zal Hare Majesteit de Koningin woensdagmiddag 14 april in het Spoorwegmuseum te Utrecht de tentoonstelling ‘Royal Class, vorstelijk reizen’ openen. De Koningin zal in haar eigen koninklijke rijtuig (SR10) aankomen in het museum. Dit rijtuig zal na haar bezoek achterblijven tot het einde van de tentoonstelling.

In deze tentoonstelling zijn Koninklijke treinen uit Europa te zien. De treinen geven een beeld van de manier van reizen van de Europese vorsten in vroeger tijden.

In de tentoonstelling zijn onder andere het rijtuig van Aartshertog Franz Ferdinand en het rijtuig van de Engelse Koningin Adelaide uit 1842 te zien, net als de complete trein van Koningin Maria Pia van Portugal die zij in 1862 cadeau kreeg van haar vader, de Italiaanse Koning Victor Emmanuel II. Ook de rijtuigen van het Nederlandse Koninklijk Huis worden getoond. Zo is de trein van Koningin Juliana en Prins Bernhard te bezichtigen, maar ook een replica van een salonrijtuig uit 1864 die voor Koningin-moeder Anna Paulowna gebouwd is.

De tentoonstelling is 15 april voor publiek geopend en duurt tot 5 september.

Bron: http://www.koninklijkhuis.nl/Actueel/Nieuwsberichten/Nieuwsarchief/2010/Maart/Koningin_opent_14_april_2010_tentoonstelling_Royal_Class_vorstelijk_reizen.html
 

Datum: wo 14 apr 2010