Dag van de Bouw 2014

Op zaterdag 24 mei 2014 is het voor de negende keer weer mogelijk om tijdens de Dag van de Bouw een kijkje achter de hekken van een bouwlocatie te nemen. Leden van Bouwend Nederland stellen kleine en grote bouw- en infraprojecten open voor het publiek, waaronder ook bouwprojecten op en langs het spoor. Hier vermelden we de interessante projecten die hun bouwplaats (deels) openstellen voor publiek.

Combiplan Nijverdal

Het Combiplan Nijverdal ontlast het centrum van Nijverdal door het knelpunt van de N35 in Nijverdal aan te pakken. Een deel van de nieuwe weg en het spoor komen in een tunnel te liggen. Het resultaat is een snellere doorstroming op de weg, verbetering van de betrouwbaarheid van de treinverbinding en van de leefbaarheid en de veiligheid in het dorp.

De spoortunnel is samen met het nieuwe station van Nijverdal vorig jaar al geopend.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Combinatie Leo ten Brinke en bestaat uit de bedrijven: Van Hattum & Blankevoort, Hegeman Beton- en Industriebouw, KWS en Vialis.

Locatie: G. van der Muelenweg, Nijverdal
Openingstijden: 10 - 16 uur
 

OV Terminal Arnhem

In opdracht van de gemeente Arnhem, NS en Prorail wordt in het centrum van Arnhem door Bouwcombinatie OV Terminal Arnhem (BCOVTA) de nieuwe Openbaar Vervoer Terminal gebouwd.

De bouw van de nieuwe terminal is het sluitstuk van de werkzaamheden in het stationsgebied van Arnhem en wordt gebouwd op en tegen diverse reeds gerealiseerde gebouwen. Vanuit de nieuwe hal zijn de treinen, parkeergarage, fietsenstalling en het (trolley-)busstation bereikbaar. Bovendien loopt de nieuwe Stationsstraat straks rechtstreeks van het station naar de binnenstad van Arnhem. Naar verwachting gaat de nieuwe karakteristieke stationshal eind 2015 open voor reizigers.

In Bouwcombinatie OV Terminal Arnhem participeren BAM Utiliteitsbouw bv en Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling B.V. Meer informatie over het project is te vinden via www.arnhemcentraal.nu

Locatie: Willemsplein, Arnhem
Openingstijden: 10 - 16 uur
 

Verbouwing Amsterdam Centraal

Station Amsterdam Centraal ondergaat momenteel een grote metamorfose tot 2020. Bent u ook zo benieuwd naar wat er zich allemaal achter de bouwhekken afspeelt? Tijdens de Dag van de Bouw is het mogelijk een kijkje te nemen achter de schermen. Zo kunt u bijvoorbeeld door de Michiel de Ruijter autotunnel lopen en door de toekomstige fiets- en voetgangerstunnel, die straks de centrumzijde verbindt aan de IJzijde.

Locatie: Stationsplein Amsterdam Centraal
Openingstijden: 10 - 16 uur
 

Uitbreiding OV-SAAL Zuidtak West

De Combinatie Nieuwe Meer Sporen (bestaande uit de VolkerWessels bedrijven Van Hattum en Blankevoort en VolkerRail) wordt in opdracht van ProRail gebouwd. Hier zijn ze bezig met de uitbreiding van het bestaande spoor (van 2 naar 4 sporen) tussen Riekerpolder en Amsterdam Zuid.

Locatie: Johan Huizingalaan 801, Amsterdam
Openingstijden: 10- 16 uur
 

Nieuwbouw Hoog Catherijne

Na veertig jaar werd het tijd dat winkelcentrum Hoog Catherijne in het centrum van Utrecht uitgebreid wordt. Het drukbezochte winkelcentrum ligt pal aan het station van Utrecht Centraal en zorgt dagelijks voor veel mensen die willen winkelen. Ook Nieuw Hoog Catherijne opent zijn deuren tijdens de dag van de Bouw. Zo laten ze de realisatie van de nieuwe parkeergarage zien die vijf lagen diep zal zijn.

Locatie: Catharijnesingel/Rijnkade, Utrecht.
Bereikbaar via uitgang aan achterzijde van de roltrappen bij de hoofduitgang aan de centrumzijde.
Openingstijden: 10 - 16 uur
 

Verbouwing stationsgebied Utrecht

De vernieuwing van het Utrechtse Stationsgebied is anno 2014 in volle gang. Op het Vredenburg, op en rond Utrecht Centraal, de Croeselaan, in Hoog Catharijne, het Jaarbeursplein en op de Catharijnesingel wordt gewerkt. Op veel plekken tegelijk, zodat Utrecht zo snel mogelijk kan profiteren van meer ruimte op het station, meer keuze in Hoog Catharijne, muziek op het Vredenburg, overzichtelijke straten én met een bootje door de singel kan varen.

Locatie: Vredenburg 40, 3511 BD, Utrecht
Openingstijden: 10 - 16 uur
 

Nieuwbouw U-Centraal

In 2012 heeft de bouwcombinatie U-centRaal - een combinatie tussen BAM Rail en VolkerRail – het uitdagende project aangenomen om de spoorinfrastructuur om te bouwen naar een dat van een Doorstroomstation. Sporen, bovenleiding en de wissel-, sein- en beveiligingstechnishce apparatuur worden opnieuw aangelegd, zodat in de toekomst meer treinen Utrecht Centraal kunnen passeren.

Zie het programma op: http://dagvandebouw.nl/waar/utrecht/u-centraal/

Locatie: Kruising 2e Daalsedijk / Concordiastraat 68, Utrecht
Openingstijden: 10 - 16 uur
 

Spoorzone Delft

In het centrum van Delft wordt gebouwd aan een spoortunnel van 2,3 km lang die tevens voorzien zal zijn van een spiksplinternieuw ondergronds station. Ook biedt dit bouwproject straks een fietsenstalling voor 5.000 fietsen en een ondergrondse parkeergarage van 650 parkeerplaatsen.

Bouwcombinatie CCL heeft de ruwbouw van de eerste tunnelbuis en de fietsenstalling inmiddels voltooid en bouwt nog tot 2017 door aan de tweede tunnelbuis, de parkeergarage, het afbreken van het viaduct en de (her)inrichting van de openbare ruimte. In de tussentijd werkt Strukton Bouw aan de afbouw van het ondergrondse station en fietsenstalling, en zorgt Strukton Rail voor de aanleg van de het spoor in de tunnel. Het station wordt in 2015 in gebruik genomen.

Locatie: Stationsplein (naast NS-station Delft), Delft
Openingstijden: 10 - 16 uur

Nieuwbouw OV Terminal Breda

In het centrum van Breda wordt door Bouwcombinatie OVT Breda de nieuwe Openbaar Vervoer Terminal gebouwd.

Dit is het grootste bouwproject van Noord-Brabant en omvat een modern stationsgebouw, bus perron, 147 appartementen, 21.500 m2 kantoorruimte, 9.000 m2 winkels, 4 horecagelegenheden, stallingsruimte voor 4.200 fietsen, parkeerruimte voor 720 auto's op het dak van de terminal en tot slot een nieuw, 36 meter brede voetgangerstunnel die het huidige Stationsplein en de wijk Belcrum met elkaar verbindt.

In de Bouwcombinatie OVT Breda vof participeren Hurks groep bv en Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling B.V.

Locatie: Stationslaan 1, Breda
Openingstijden: 10 - 16 uur

Bron: Dag van de Bouw

Datum: za 24 mei 2014 t/m za 24 mei 2014