Open Monumentendag

De locomotiefloods in Roosendaal. (Foto:  Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
De locomotiefloods in Roosendaal. (Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Aanstaande zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 is het Open Monumentendag. Ook zijn er diverse activiteiten te zien en te doen op diverse monumentale stations en daarbuuiten. Het thema van dit jaar is Levend Erfgoed.

Deventer

Zoals op station Deventer, waar op zaterdag 9 september een treintje rijdt van het station naar theater MIMIK. Bij MIMIK draait een bijzondere film over dit station met haar rijke geschiedenis door de jaren heen. De film is gemaakt door Paul van Agten in opdracht van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED). Naast de mogelijkheid om deze film te bekijken zijn er op het station verschillende ruimtes opengesteld, zoals de oude stationsrestauratie. Ook op een aantal andere stations is er tijdens Open Monumentendag van alles te beleven.

Station Kropswolde en Zuidbroek

Museum Station Kropswolde, het Nationaal Bus Museum en het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum laten de geschiedenis van het openbaar vervoer in de provincie Groningen zien tijdens Open Monumentendag. Bij de deelnemende musea krijg je een treinkaartje waarmee je gratis met de trein van Arriva van Kropswolde naar Zuidbroek en vice versa kunt reizen.

Station Almelo

Op station Almelo bevindt zich een atoomschuilkelder in de fietsenstalling onder de perrons die gebouwd is tijdens de koude oorlog. Deze is opengesteld voor het publiek tijdens Open Monumentendag

Locomotief-loods Roosendaal

Zoals gebruikelijk is het mogelijk om op 9 en 10 september een bezoek te brengen aan de locomotiefloods in Roosendaal. Hier kun je onder andere het Beneluxtreinstel van de Stichting Hondekop en de nieuwste aanwinst van de 2454 Crew, de DE-loc 2296, bewonderen. Het adres is: Bosstraat 24 te Roosendaal.

Overige stations

Ook station Zandvoort, Roermond en Medemblik doen mee met Open Monumentendag
Zie ook https://www.openmonumentendag.nl/ voor een uitgebreid overzicht