Station Kerkrade Centrum (krd)

Station Kerkrade Centrum is een spoorwegstation in de Nederlandse gemeente Kerkrade. Het station heeft twee stationsgebouwen gehad. Het eerste gebouw stond van 1933 tot 1940. In 1934 was de Miljoenenlijn gereed gekomen, waarmee een einde kwam aan het personenvervoer bij het station. Na de sloop heeft het station twintig jaar geen gebouw gehad. In 1960 (personenvervoer vond inmiddels weer plaats) werd een gebouw van standaardtype Vierlingsbeek geplaatst dat er tot 1995 heeft gestaan.

Station Kerkrade Centrum maakte onderdeel uit van de Miljoenenlijn, die liep van Landgraaf tot aan Simpelveld. In 1988 werd de lijn tussen Kerkrade Centrum en Simpelveld gesloten. Hiermee werd station Kerkrade Centrum het laatste station van de lijn. Tussen 2004 en 2006 gold dit niet voor alle treinen: in weekeinden en op feestdagen reed de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij toeristische stoomtreinen tussen Heerlen en Simpelveld, maar sinds december 2006 eindigen deze weer in Kerkrade Centrum.

Hoewel dit het enige station is met Kerkrade in de naam, heeft Kerkrade nog twee stations binnen de gemeentegrenzen, namelijk station Chevremont en station Eygelshoven. Tot 1953 was er nog een station Kerkrade Rolduc aan de lijn Schaesberg - Herzogenrath en tot 1988 was er nog een station Kerkrade West aan het toen gesloten deel van de Miljoenenlijn.

Op het station zijn kaartautomaten aanwezig. Verder zijn er fietskluizen en een fietsenstalling, liggen er parkeerplaatsen voor auto’s en is er een taxistandplaats.

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: