Station Duivendrecht (dvd)

Station Duivendrecht is een trein- en metrostation dat in gebruik werd genomen in 1993, met de opening van de Zuidelijke tak van de Ringspoorbaan rond Amsterdam. Daarmee kwam de verbinding tussen Amsterdam RAI via Duivendrecht en Diemen Zuid met Weesp tot stand, waarmee Schiphol een rechtstreekse verbinding met Almere en Amersfoort verkreeg. Het station ligt in de gemeente Ouder-Amstel, aan de rand van het dorp Duivendrecht en het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost.

Duivendrecht is een kruisingsstation met twee sporen op het onderste en vier op het bovenste niveau, waarvan de middelste twee in gebruik zijn voor de metrolijnen 50 en 54. Boven is voor elk van beide richtingen een perron met aan de ene zijde het treinspoor en aan de andere zijde het metrospoor, zodat er een cross-platform-overstap geboden wordt tussen trein en metro.

Er is een gemeenschappelijk OV-chipkaartgebied voor NS en GVB. De afscheiding van het buitengebied is bij de uitgangen op de begane grond. Er zijn aparte rijen poortjes per vervoerder, en op de gemeenschappelijke trein/metroperrons staan losse kaartlezers van beide vervoerders. Overstappende passagiers checken bij de ene kaartlezer uit en bij de andere in zonder naar beneden te hoeven lopen.

Overstapstation

Ten tijde van de aanleg van het station was er geen rechtstreekse verbinding tussen Utrecht en Schiphol/Almere. Daarom werd Duivendrecht aangelegd met een belangrijke overstapfunctie tussen de spoorlijn Amsterdam – Utrecht en de spoorlijn Schiphol – Weesp. Het station is net als station Sloterdijk in twee niveaus uitgevoerd. Er is weliswaar ook een toegang naar het dorp Duivendrecht, maar deze is helemaal achteraan het perron en duidelijk van ondergeschikt belang.

Op 12 maart 2006 werd echter de Utrechtboog in gebruik genomen waardoor een rechtstreekse verbinding tussen Utrecht en Schiphol kan worden geboden. Doordat er rond dezelfde tijd een rechtstreekse trein was gaan rijden tussen Utrecht en Almere via de Gooiboog, verloor Duivendrecht nu zijn overstapfunctie grotendeels. Het aantal stoppende Intercity's uit de richting Utrecht werd eerst verminderd, en sinds 10 december 2006 stoppen de treinen tussen Amsterdam Centraal en Utrecht in het geheel niet meer op het station. Reizigers vanuit Duivendrecht in de richting Utrecht Centraal stappen buiten de spits over op station Breukelen; in de spits rijdt (sinds de dienstregeling 2009) een doorgaande stoptrein tussen Duivendrecht, Breukelen en Utrecht. Duivendrecht heeft tevens wel zijn overstapfunctie behouden voor reizigers uit Groningen, Enschede, Leeuwarden en Berlijn voor aansluiting naar Amsterdam en Alkmaar.

Fotogalerij

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: