Station Amsterdam Muiderpoort (asdm)

Het Amsterdamse Muiderpoortstation is een spoorwegstation gelegen aan het Oosterspoorplein bij het viaduct Insulindeweg / Wijttenbachstraat in Amsterdam-Oost. Het vorkstation ligt aan de splitsing van de spoorlijnen Amsterdam – Utrecht (Rhijnspoorweg) en Amsterdam – Amersfoort (Oosterspoorweg).

Vanuit de centrale hal, waar zich de loketten bevonden, liepen twee voetgangerstunnels naar de perrons. Eind jaren negentig werd het station grondig verbouwd, waarbij de centrale hal en de tunnels werden bestemd voor bedrijven. De perrons werden rechtstreeks toegankelijk vanaf de straat. Omstreeks 2002 sloot de NS het laatste kaartverkooploket. In het voormalige seinhuis, het hoogstgelegen deel van het stationscomplex, worden af en toe lichtkunstvoorstellingen gehouden. Het seinhuis staat sinds 2003 op de gemeentelijke monumentenlijst. In de noordwand van het gebouw is bij de bouw in 1939 glas-in-loodraam geplaatst van de hand van Heinrich Campendonk. Het stelt de vogeltrek voor, een destijds gebruikelijke allegorie voor het reizen.

In 2003 werd er een moord gepleegd op het station. Sindsdien zijn er een twintigtal beveiligingscamera's aangebracht. Medio 2008 werden poortjes met tourniquets voor gebruik met de OV-chipkaart geïnstalleerd die in gebruik zullen worden genomen zodra de OV-Chipkaart definitief als enige vervoersbewijs ten tonele komt. Het station heeft een zogenaamde Kiosk voor kaartjes, eten en drukwerk. Het station bezit publieksliften. Eén daarvan is zo gelegen, dat fietsers er direct in kunnen rijden en het is daarmee de enige drive-in lift van Nederland.

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: