Station Amsterdam Bijlmer ArenA (Asb)

Station Amsterdam Bijlmer ArenA is een trein- en metrostation in het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam. De precieze naam van het treinstation is Amsterdam Bijlmer ArenA en van het metrostation Station Bijlmer ArenA.

Het station bevindt zich tussen het winkelcentrum Amsterdamse Poort en de ArenA Boulevard met de Amsterdam ArenA, de Heineken Music Hall en Pathé ArenA.

Het station is een gezamenlijk ontwerp van het Britse architectenbureau Grimshaw Architects (architect Neven Sidor) en Arcadis Architecten (architect Jan van Belkum). De constructies, technische installaties en spoorinfrastructuur zijn een ontwerp van Arcadis. De bouw heeft € 150.000.000 gekost.

Geschiedenis

Eerste station
Station Bijlmer werd in 1971 geopend als een eenvoudige halte langs de daar toen nog laaggelegen spoorlijn Amsterdam – Utrecht (Rhijnspoorweg). Het station had houten perrons, een baileybrug over de sporen en een houten keet voor de kaartverkoop.

Tweede station
In maart 1976 werd de hooggelegen spoorbaan door de Bijlmer in gebruik genomen met een nieuw station Amsterdam Bijlmer. Dit station kreeg vier sporen: twee voor de trein en daartussen twee voor de metro die in oktober 1977 werd geopend. Er was voor elk van beide richtingen een perron met aan de ene zijde het treinspoor en aan de andere zijde het metrospoor, waardoor een cross-platform-overstap tussen trein en metro mogelijk was.

De metrolijn naar Holendrecht (verlengd in 1982 naar Gein; thans lijn 54) kreeg hier een halte. Sinds juni 1997 heeft ook lijn 50 (Isolatorweg – Gein) hier een halte.

Het bijzondere aan dit station was dat dit destijds het enige NS-station in Nederland was dat niet door een eigen architect van NS was ontworpen. Station Bijlmer werd als onderdeel van de Oostlijn van de Amsterdamse metro beschouwd en geheel in die stijl ontworpen door de architecten van de metrolijn, Ben Spängberg en Sier van Rhijn.

Oorspronkelijk was het busstation aan de westzijde van het station op de plaats van het huidige busstation.Later kwam het busstation op een half hoge weg aan de oostzijde oorspronkelijk met een smal trappetje bereikbaar.Later kwam er een bredere trap en verschenen er diverse winkels.In het begin was er geen NS loket later kwam er een in een voormalige winkelpand.

Huidig station
Vanaf 2000 werd gebouwd aan het huidige station. De Utrechtboog is in gebruik genomen in maart 2006. In december 2006 is een vernieuwd busstation geopend.

Per 10 december 2006 is met het ingaan van de dienstregeling 2007 de naam van het station gewijzigd in Amsterdam Bijlmer ArenA. Het was de bedoeling dat op dat moment ook alle zes sporen in gebruik genomen zouden worden. Tot 25 april 2007 gold er voor de stoptreinen een aangepaste dienstregeling tussen Amsterdam en Utrecht, maar vanaf die datum is de nieuwe dienstregeling volledig in gebruik.

Op 17 november 2007 is het nieuwe station Amsterdam Bijlmer ArenA door Prinses Máxima officieel geopend. 24 april 2008 werd het uitgeroepen tot het BNA Gebouw van het Jaar 2008.

Indeling

Het station heeft in totaal acht sporen. Van die acht sporen zijn er twee voor de metro (aan weerszijden van een apart metroperron), en twee sporen sluiten aan op de Utrechtboog richting Amsterdam Zuid en Schiphol.

Fotogalerij

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: