NS verplicht vanaf medio juni zitplaatsreservering voor intercity naar België en Duitsland

Goedkope Early-Bird tickets voor de IC Brussel zijn vanaf medio juni enkel te gebruiken bij een specifiek gekozen trein. (Foto: NS)
Goedkope Early-Bird tickets voor de IC Brussel zijn vanaf medio juni enkel te gebruiken bij een specifiek gekozen trein. (Foto: NS)

Vanaf halverwege juni moeten treinreizigers die een intercity kiezen om naar België of Duitsland reizen verplicht een zitplaats reserveren. De NS heeft dit besloten om de drukte in de treinen te verminderen.

Vanwege de groeiende behoefte om duurzaam te reizen wordt het ook steeds drukker in de trein, meldt de NS dinsdag. "Maar de capaciteit groeit niet even snel mee en daarom is het vaak druk aan boord in de piek van de zomer." Vorig jaar boekte een recordaantal mensen een reis bij de NS naar België en Duitsland, en moesten treinen zelfs stations overslaan omdat er teveel reizigers meereden.

Zitplaatsreservering

Van 17 juni tot en met 18 augustus dienen mensen, die met de ICE naar Duitsland reizen of met de Intercity Brussel naar België af reizen, een zitplaats te reserveren in de trein. De NS geeft aan dat deze maatregel het comfort en de veiligheid van de treinreis zal verbeteren. Al eerder gaf de NS al aan dat er plannen waren om de zitplaatsreservering toe te passen in de ICE, en dit ook verplicht te maken voor  Interrail- en EUrail reizigers.

Voor de Intercity naar België kunnen reizigers met een Early-bird dan enkel kiezen voor een specifieke trein, waar dit nu nog elke trein is. Deze trein is drukker geworden doordat de Thalys en de Eurostar ook vaak vol zitten. Reizigers kiezen de intercity dan steeds vaker als alternatief. Bij verstoringen of uitval mogen reizigers met een Early Bird-ticket de reis met de volgende trein vervolgen.

De NS verwacht vanaf 2024 extra capaciteit in deze twee intercity-trajecten. Vanaf eind 2024 zullen de ICNG-treinen in dienst komen op de route Amsterdam - Brussel Zuid, maar ook de Deutsche Bahn zal de nieuwe ICE3neo dan inzetten op de route richting Frankfurt.

Verontwaardiging

De ANWB, de Fietsersbond, KBO-PCOB en Rover hebben verontwaardigd gereageerd op de maatregelen en beschouwen het als een "verkeerde ontwikkeling". Volgens hen zal het reserveren van zitplaatsen het reizen per trein naar het buitenland minder aantrekkelijk maken.