Streekvervoer bereikt cao-akkoord, stakingen zijn van de baan

De stakingen in het streekvervoer zijn nu van de baan omdat er een cao-akkoord is bereikt. (Foto: Treinenweb)
De stakingen in het streekvervoer zijn nu van de baan omdat er een cao-akkoord is bereikt. (Foto: Treinenweb)

De stakingen in het regionale vervoer zijn definitief van de baan. De werkgeversvereniging VWOV en de vakbonden FNV en CNV zijn het donderdag eens geworden met een nieuwe cao die voor dertienduizend werknemers in het streekvervoer geldt.

In de cao wordt vastgesteld dat er voor de medewerkers een loonsverhoging zal zijn van 15 procent over 27 maanden. Ook krijgen de werknemers een eenmalige uitkering van duizend euro. Verder zullen er maatregelen komen om de werkdruk te verlagen.

Onderhandelaar Marijn van der Gaag van FNV heeft aangegeven "tevreden" te zijn met het behaalde resultaat. "Qua loonsverhoging zetten we hele nette stappen." Wel wordt er door hem benadrukt dat het akkoord moet worden voorlegd aan de leden. De CNV heeft ook ingestemd met het akkoord.

Stroeve onderhandeling

De onderhandeling voor de arbeidsovereenkomst heeft lange tijd geduurd. Vanaf januari vonden er enkele reeksen van stakingen plaats om druk te zetten op de VWOV, maar die liepen uit op geen enkel resultaat. Ook de gesprekken liepen continu vast. De vakbonden hadden een salarisverhoging van 14 procent geëist. Maar de werkgevers wilden niet verder gaan dan 11 procent.

Eind maart werd bekend dat er een nieuwe start zou worden gemaakt met de onderhandelingen door verkennende gesprekken uit te voeren.

Het gaat om de cao van de streekvervoerders Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz, RET en Transdev. De cao geldt niet voor medewerkers van de stadsvervoerders in Amsterdam en Den Haag, op enkele in Rotterdam na. De NS valt niet onder deze arbeidsovereenkomst.