Inleverautomaten voor flessen accepteren vanaf 1 april ook blikjes

Met de Tikkie-app kan je het geld laten terugstoren op je rekening. (Foto: NS)
Met de Tikkie-app kan je het geld laten terugstoren op je rekening. (Foto: NS)

Vanaf 1 april, het moment dat er statiegeld op blikjes gerekend zal worden, zullen ook de inleverautomaten van flessen worden aangepast. Deze automaten zijn momenteel op de stations in vier andere steden te vinden, waaronder op Utrecht Centraal. De automaten zullen dan ook blikjes accepteren, en daarvoor 15 cent per blikje uitbetalen.

De blikjes worden alleen geaccepteerd als deze niet gekreukt zijn. Enkele deuken zou niet mogen uitmaken. Het gaat er om dat de speciale QR-code die erop staat door de automaat te lezen is. Er worden alleen blikjes geaccepteerd die voorzien zijn van deze code, dus oudere blikjes zullen niet geaccepteerd worden.

Inleverautomaten

De automaten werden in november vorig jaar geïntroduceerd. Reizigers konden toen kleine en grote flesjes inleveren voor statiegeld, en deze via de Tikkie-app op hun bankrekening laten storten. De automaten waren toen al voorbereid om blikjes te accepteren vanaf het moment dat de regeling officieel van start zou gaan.

Ook kunnen de gebruikers ervoor kiezen om het statiegeld via deze automaat te doneren aan de Plastic Soup Foundation, die zich inzet tegen plasticvervuiling. Volgens de NS zouden er momenteel al 13.000 flesjes zijn ingeleverd. Nu zijn de inleverautomaten nog maar op vier stations te vinden, maar uiteindelijk moeten deze op vijftig stations te vinden zijn. De inzamelpunten staan buiten de poortjes zodat iedereen er gebruik van kan maken.

Kinderziekten

De invoering van de statiegeldautomaten in november vorig jaar ging niet geheel vlekkeloos. In januari, twee maanden na de start bleek er van de vier automaten maar één te werken. Er bleek een probleem te zijn waardoor het signaal die meldt dat de inlevermachine vol zit, niet door te komen. Om dit probleem op te lossen stonden de andere automaten nog uit. Inmiddels zijn alle problemen opgelost en zijn alle inleverapparaten in gebruik. Vanaf 1 april accepteren deze dus ook blikjes.