Maandag stakingsactie bij Qbuzz op Merwedelingelijn

Aanstaande maandag 16 januari rijden er mogelijk geen treinen op de Merwedelingelijn als gevolg van een staking. (Foto: Treinenweb)
Aanstaande maandag 16 januari rijden er mogelijk geen treinen op de Merwedelingelijn als gevolg van een staking. (Foto: Treinenweb)

Aanstaande maandag 16 januari zullen de regionale stakingen in het openbaar vervoer verlegd worden naar de omgeving Drechtsteden, Molenland en Gorinchem. De vakbonden hebben aan de leden gevraagd om het werk voor 24 uur stil te leggen. Binnen dit gebied rijdt Qbuzz op de Merwedelingelijn. Zij waarschuwen voor treinuitval aanstaande maandag.

Qbuzz adviseert om alternatief vervoer te zoeken of je reis uit te stellen. De stakingsdag zal één dag duren, maar ze waarschuwen dat er binnenkort mogelijk meer stakingen komen in het regionale vervoer die ook landelijk zullen plaatsvinden. Het treinverkeer van de NS wordt niet geraakt.

Cao Multi-Modaal

Volgens de vakbond VVMC hebben de werkgevers nog niks aan de bonden laten horen over de eisen voor een nieuwe cao Multi-Modaal. "We moeten blijven doorvechten voor een goed cao Multimodaal. De kosten voor energie en het dagelijks levensonderhoud zijn enorm toegenomen, de inflatie is nog steeds heel hoog, maar Arriva en Keolis vertikken het om hun eigen medewerkers te compenseren terwijl dat in andere sectoren wel gebeurt", zegt Wim Eilert, vakbondsbestuurder VVMC tegenover OV Pro.

Stakingsacties

Afgelopen vrijdag vonden er stakingen plaats in de streken Rivierenland en de Achterhoek. Toen reden Arriva en Keolis (Blauwnet) daar geen of minder treinen. Vorige maand lag het treinverkeer in het noorden van het land drie dagen stil tijdens een estafettestaking.

De verwachting is dat de stakingsbereidheid groot zal zijn. Zo goed als alle leden zouden vrijdag het werk hebben neergelegd. "Datzelfde percentage verwachten we ook komende maandag in Dordrecht, het DMG-gebied, te halen. Het personeel is spuugzat.", laat Eilert weten.

De vakbonden geven aan dat ze komende week mogelijk meer stakingsacties op touw zullen zetten. "Met de zeer hoge inflatie boeren ze allemaal achteruit, terwijl ze wel meer uren moeten draaien om de gaten in het rooster te dichten. Daar willen ze nu eindelijk voor beloond worden. Daarom stropen we de mouwen nu ook in Zuid-Holland op.", zegt Eilert. Zo eisen de stakers tien procent loonsverhoging en een vermindering van de werkdruk.