Nelson Mandelabrug met succes verwijderd boven de A12

Het zwakke brugdeel van de Nelson Mandelabrug is ontmanteld en met succes tussen de snelweg A12 en het spoor geplaatst. (Foto: Ingestuurde foto)
Het zwakke brugdeel van de Nelson Mandelabrug is ontmanteld en met succes tussen de snelweg A12 en het spoor geplaatst. (Foto: Ingestuurde foto)

De problematische Nelson Mandelabrug bij Zoetermeer is de afgelopen week voor een deel verwijderd. Het gaat om het deel die boven de A12 hing. Dit middendeel is donderdag met een speciaal voertuig naar de zijkant van de snelweg vervoerd.

Het brugdeel weegt zo'n 800 ton en het speciale transsportvoertuig weegt nog eens 200 ton. Om het gevaarte van een duizend ton veilig over de snelweg te vervoeren moesten de rijbanen worden verstevigd met metalen platen. Het zwakke brugdeel werd uiteindelijk door vier kranen van het voertuig gehezen zodat deze daar verder ontmanteld kan worden.

Het is de bedoeling dat de A12 zaterdagmorgen om 08:00 uur weer open kan gaan. Tijdens de operatie kon het treinverkeer gewoon door blijven rijden omdat het brugdeel boven het spoor veilig is bevonden. Wel stoppen er tot nader order geen treinen het station van Zoetermeer omdat deze niet bereikbaar is.

Werkzaamheden

De gemeente Zoetermeer meldt dat er nog verder gewerkt aan het ondersteunen van het brugdeel over de Zuidweg en ook de ondersteuning van het gedeelte boven het treinspoor moet nog gebeuren.

Donderdagavond is een vervangend brugdeel boven de A12 geplaatst. Dit is een open brugdeel met wanden die 1.80 meter hoog zijn. Deze noodbrug ligt wat hoger dan de bestaande brugdelen, dus om de brug goed te kunnen gebruiken komen er hellingbanen. Intussen bekijkt de gemeente samen met de betrokken vervoerders ook welke maatregelen eventueel nodig zijn voor het gedeelte boven de RandstadRail.

Nu het deel boven de A12 is weggehaald kan door specialisten worden onderzocht hoe de staat van de brug is. Ook op het gedeelte boven de RandstadRail worden de scheuren nog steeds nauwkeurig in de gaten gehouden. Als alles veilig is, gaat de Mandelabrug op 15 januari 2023 weer open. De gemeente houdt een slag om de arm. Pas ongeveer een derde van het werk is klaar. De boogconstructie zal worden ontmanteld en wordt opgeslagen.

Scheuren

De Mandelabrug die ook de loopbrug voor station Zoetermeer vormt, is begin van deze maand met spoed afgesloten dat de constructie onveilig bleek te zijn.

De plotselinge sluiting heeft te maken met een eerdere ontdekking van scheurtjes in betonnen liggers van de dertig jaar oude loopbrug. Volgens experts zou de brug onveilig zijn dan wat er eerst gedacht werd. De sluiting werd besloten door de gemeente Zoetermeer.

Reisadvies

Treinreizigers kunnen nu de sprinter pakken bij de stations Zoetermeer-Oost en Lansingerland-Zoetermeer. Ook de Randstadrailhalte Driemanspolder is voorlopig buiten gebruik. Er zijn omleidingen en komende weken rijden bussen om voetgangers naar de andere kant van de brug te brengen.

De NS laat bussen rijden tussen Zoetermeer en Zoetermeer Oost.