Rijkswaterstaat verwacht vrijdag extra drukte op weg door NS-staking

Vrijdag wordt er vanwege de staking bij NS veel files op de snelwegen verwacht. (Foto: M. Minderhoud)
Vrijdag wordt er vanwege de staking bij NS veel files op de snelwegen verwacht. (Foto: M. Minderhoud)

Weggebruikers worden door Rijkswaterstaat gewaarschuwd dat er vrijdagavond een extra drukke avondspits zal zijn. Vanwege een regionale staking bij de NS zal het vervoersbedrijf vrijdag geen treinen laten rijden, op een paar belangrijke trajecten na.

Omdat de vakbonden nog geen akkoord met de NS hebben over de nieuwe cao zijn er afgelopen woensdag opnieuw stakingen aangekondigd. Ook in dit geval gaat het om estafettestakingen, maar als verschil met de voorgaande werkonderbrekingen vinden deze plaats in grote delen van het land, waardoor de NS geen andere redenen ziet om vrijdag het treinverkeer in bijna heel Nederland stilte leggen.

"Onze treinen rijden vaak aan één stuk door het hele land, bijvoorbeeld van Roosendaal naar Zwolle, van Rotterdam naar Leeuwarden, van Eindhoven naar Amsterdam. Dit doen wij zodat reizigers zo min mogelijk hoeven over te stappen.", legt Fleur Engberink, directeur besturing operatie bij NS uit. "Op zo´n traject werken collega´s uit verschillende delen van het land. Op de trein van bijvoorbeeld Roosendaal naar Zwolle, rijden collega´s een stuk van Roosendaal naar ’s Hertogenbosch. Daar wisselen ze hun dienst, waarbij een andere collega het overneemt en verder rijdt. Zonder deze collega´s kunnen wij de treinen niet laten rijden."

NS spant zich in om Schiphol Airport bereikbaar te houden, vrijdag blijft de luchthaven bereikbaar via het traject Utrecht Centraal - Amsterdam Zuid - Schiphol Airport bereikbaar. Ook de R-Net trein tussen Alphen aan den Rijn en Gouda zal blijven rijden.

Staatssecretaris: Staking is betreurenswaardig

Ook Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) noemt het betreurenswaardig dat er vrijdag opnieuw geen treinen rijden vanwege de staking. Volgens haar was het "goed nieuws geweest" als de vakbonden hun acties hadden opgeschort na het nieuwe cao-bod en met elkaar de toezegging hadden om het aanbod van NS te bespreken.

Thuiswerk-advies

Rijkswaterstaat brengt het advies uit om, indien het mogelijk is, om thuis te werken. "We verwachten morgen dan ook een zeer drukke avondspits die mogelijk al rond het middaguur begint", schrijft Rijkswaterstaat. "We adviseren weggebruikers om morgen - indien mogelijk - thuis te werken."