Vanaf 24 augustus regionale stakingen bij NS

Vanaf aanstaande 24 augustus zullen er voor vijf dagen stakingen op het spoor plaatsvinden. Het gaat om stakingen waarbij er elke dag in een ander gebied het werk door NS-personeel neergelegd zal worden. Dat heeft de vakbond FNV Spoor laten weten.

De stakingsactie op het hoofdspoor waar NS rijdt begint op woensdag 24 augustus in de regio Noord waarna de de dagen erna het werk wordt neergelegd in andere regio's. Het is nog niet duidelijk wat de precieze plannen zijn, en of deze de gehele dag plaatsvinden of op een deel van de dag. Wel is duidelijk dat de werkonderbreking landelijk voor overlast zal zorgen.

Stakingsdagen

  • woensdag 24 augustus - regio Noord
  • vrijdag 26 augustus - regio West
  • maandag 29 augustus - regio Noord-West
  • dinsdag 30 augustus - regio Midden-Nederland
  • woensdag 31 augustus - Oost en Zuid

Overlast

De NS zegt de impact van de aangekondigde acties nog niet te kunnen inschatten. "We moeten nog van de bonden horen wat hun plannen zijn", zegt een woordvoerder tegenover Nu.nl. "We rijden een landelijk net. Als iets in een regio begint, is het de vraag hoe dat doorwerkt op de rest."

Omdat de HSL in meerdere regio's bevindt lijkt het mogelijk dat deze zowel op vrijdag 26 augustus en maandag 29 augustus getroffen zal worden. Het is niet duidelijk of dit ook voor de internationale IC Brussel, Eurostar en/of Thalys zal gelden.

Als de NS na de stakingen van aankomende week niet aan de eisen van de bonden voldoet, volgen er over twee weken landelijke stakingen, waarschuwt FNV Spoor. De NS heeft vrijdag nog laten weten dat ze een kort geding aan zullen spannen als de acties worden doorgezet.

Arbeidsvoorwaarden

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de NS niet heeft gereageerd op het ultimatum van de vakbonden om met een beter bod voor cao-eisen te komen. De bonden eisen onder meer een hoger salaris en efficiëntere roosters voor het rijdende NS-personeel.

Volgens de NS komen de eisen van de vakbonden uit op een loosverhoging van 20 procent. "De eisen van de vakbonden zijn in de uitvoering ook niet altijd maakbaar.", stelt de NS. Ze houden de berichtgeving over de werkonderbrekingen in de gaten en zullen alle reizigers tijdig informeren.

Hoewel de FNV het vervelend vindt dat reizigers door de stakingen worden getroffen, zegt de vakbond dat de stakingen uiteindelijk ook in het belang van de reizigers zijn. "We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt. Treinen vallen daardoor uit en de sociale veiligheid staat ernstig onder druk. Er is een fatsoenlijke cao nodig om dat tij te keren", benadrukt een woordvoerder van FNV Spoor.