NS schrapt komende week opnieuw treinen vanwege personeelsgebrek

Opnieuw vallen er treinen uit. (Foto: Martijn van Vulpen)
Opnieuw vallen er treinen uit. (Foto: Martijn van Vulpen)

Vanwege een tekort aan beschikbaar treinpersoneel rijden er vanaf maandag 4 juli tot en met 10 juli op zes trajecten aanzienlijk minder treinen. Het gaat onder meer om sprinters tussen Gouda en Den Haag en Rotterdam, en om intercity's van Amsterdam naar het noorden en het zuiden.

Net als veel andere sectoren ondervindt NS de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt. Daarom wordt vooraf bepaald of het nodig is om op een aantal trajecten minder treinen te rijden. Deze week maakt de NS bekend waar vanaf 4 juli beperkingen in de dienstregeling zullen zijn.

Minder treinen

 • Arnhem Centraal - Schiphol Airport - Rotterdam Centraal
  2 keer per uur een intercity, op werkdagen tot 20:00 uur
 • Amsterdam Centraal - Enkhuizen
  2 keer per uur een intercity
 • Rotterdam Centraal - Gouda Goverwelle
  2 keer per uur een sprinter in de spits
 • Dordrecht - Lelystad Centrum
  2 keer per uur een intercity op zaterdag
 • Amsterdam Centraal - Eindhoven
  2 keer per uur een intercity van maandag tot en met zaterdag
 • Den Haag Centraal - Gouda Goverwelle
  2 keer per uur een sprinter op werkdagen tot 20:30

Personeelstekort

De NS en ProRail hebben eerder al aangegeven dat er de komende tijd regelmatig minder treinen zullen rijden vanwege personeelsgebrek. De NS had vorige maand al aangegeven dat ze vanaf 13 juni al minder treinen zouden rijden. Zo is de tienminutentrein op het traject Arnhem - Schiphol - Rotterdam - die in december nog van start ging - tijdelijk terugzet naar een kwartierdienst. maar daar blijft het niet bij, want de vervoerder verwacht de komende tijd nog meer treinen te moeten schrappen.

Werving

NS heeft de lopende werving recent fors uitgebreid. Zo is de vervoerder recentelijk ook een campagne gestart om machinisten te werven door een simulator van station naar station op tournee te brengen.

In totaal heeft NS op dit moment 1.100 vacatures, verspreid over alle bedrijfsonderdelen en alle beroepsgroepen in de trein, op het station, bij IT of op kantoor. Op de website Werken bij NS is een overzicht van alle vacatures binnen het spoorwegbedrijf te vinden.