Grote hinder verwacht in België tijdens staking

Dinsdag zal het Belgische openbaar vervoer geraakt worden door een landelijke staking. (Foto: Hendrik Ploeger)
Dinsdag zal het Belgische openbaar vervoer geraakt worden door een landelijke staking. (Foto: Hendrik Ploeger)

Aanstaande dinsdag zullen er vanwege een landelijke staking in België minder openbaar vervoer bij de zuiderburen rijden. De staking beperkt zich niet enkel tot het openbaar vervoer, maar ook tot scholen en gemeentelijke instanties. De staking en acties vinden plaats van maandag 22:00 uur tot en met dinsdag.

Zowel de socialistische vakbonden ACOD, de FCSOD als het liberale VSOA voert dinsdag actie. De bonden vinden dat het absoluut niet goed gaat bij hun overheid. Zo zouden er beloftes die niet worden nagekomen. De FCSOD en VSOA voeren alleen actie, maar ACOD roept op om te staken.

Openbaar vervoer

De acties en staking zullen vooral een impact hebben op het openbaar vervoer. Naar verwachting zal ongeveer één op de vier treinen zal rijden. De NMBS rijdt een alternatieve treindienst, maar benadrukt dat deze per provincie kan verschillen.

In de dienstregeling zal één op de drie IC-treinen rijden, één op de vijf S- en L-treinen rijdt, de meeste P-treinen rijden niet, en rijdt geen enkele trein in de provincies Namen, Luik en Luxemburg.

Ook elders, waaronder bij De Lijn, zal er deze dag veel hinder zijn.