ÖBB bestelt 41 dubbeldeks KISS-treinstellen bij Stadler

Alle ÖBB en Westbahn verbindingen in Salzburg zijn komende maanden gratis op vrijdag (Foto: Stadler Rail)
Alle ÖBB en Westbahn verbindingen in Salzburg zijn komende maanden gratis op vrijdag (Foto: Stadler Rail)

De Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB) bestelt 41 nieuwe dubbeldekkers van het type KISS bij Stadler. Het gaat om de eerste bestelling die onderdeel is van een raamovereenkomst voor maximaal 186 treinstellen.

De aankoop is eerder dit jaar door de hogere administratieve rechtbank in Wenen goedgekeurd nadat eerder de aanbesteding eerder ongeldig werd verklaard omdat een digitale handtekening van Zwitserland niet geldig was binnen de EU. Nu deze zaak uitgesproken is stond het voor de ÖBB vrij om de eerste bestelling af te roepen.

Bestelling

De treinen zijn bedoeld voor gebruik in de regio Oost vanaf 2026. De orderwaarde in de eerste aanvraag bedraagt ​​circa 600 miljoen euro. In het huidige verzoek bestelt ÖBB 20 zesdelige dubbeldekkers en 21 vierdelige dubbeldekkers zijn de Zwitserse fabrikant. De eerste voertuigen zullen naar verwachting begin 2026 in gebruik worden genomen op routes in de oostelijke regio

Met deze 41 nieuwe Cityjet-dubbeldekkers blijven we onze lokale transportvloot in Wenen, Neder-Oostenrijk en Burgenland moderniseren. Vanaf 2026 bieden we onze passagiers nog meer capaciteit en comfort, waardoor de overstap van individueel vervoer per auto naar spoorvervoer aantrekkelijker wordt voor forenzen." zegt Andreas Matthä, CEO van de ÖBB.

ÖBB CityJet

De nieuwe dubbeldekker is ontworpen voor een topsnelheid van 160 km/u, en biedt 610 zitplaatsen in de zesdelige variant en 380 zitplaatsen in de vierdelige. De snelle acceleratie waar de treinen van Stadler om bekend staan zijn uitermate geschikt voor kortere reistijden en op drukke routes.

Elk rijtuig van de trein heeft is laagvloers en voorzien van een multifunctionele ruimte met meer ruimte en toegankelijkheid voor passagiers met fietsen, kinderwagens of bagage. Verder
is de trein voorzien van comfortabele stoelen, klimaatbeheersing en stopcontacten in elke rij stoelen. Om reizigers te assisteren met hun reis is er een reizigersinformatiesysteem aanwezig. Voor passagiers met beperkte mobiliteit beschikt het middenrijtuig van de compositie ook over een aantal rolstoelplaatsen met nieuwe, in hoogte verstelbare tafels die aan de zijwand bevestigd zitten.