Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) binnenkort geopend voor publiek

De ICNG-trein is binnenkort te bewonderen voor het publiek. (Foto: Robert de Bie)
De ICNG-trein is binnenkort te bewonderen voor het publiek. (Foto: Robert de Bie)

De NS heeft donderdag bekend gemaakt dat er over een paar weken een open dag voor de Intercity Nieuwe Generatie gehouden wordt. Iedereen is welkom om het nieuwe treinstel te bezichtigen, maar moet zich wel van te voren registreren.

Update 15 November 2021:

Dit evenement is tot nader order uitgesteld vanwege de aangescherpte maatregelen vanwege de coronapandemie. Lees ook dit artikel.

De trein zal op Rotterdam Centraal gepresenteerd worden. De deuren van de trein zullen op zaterdag 20 november van 12:00 tot 17:00 uur en zondag 21 november van 10:00 tot 16:00 uur geopend zijn. Iedereen is dan van harte welkom om het treinstel van zowel binnen als van buiten te bewonderen. Ook is er dan treinpersoneel aanwezig die vragen van liefhebbers kan beantwoorden.

In verband met de coronamaatregelen is het verplicht om bij aankomst de CoronaCheck-app en een geldig legitimatiebewijs te tonen. Dit mag ook een papieren variant zijn. Op het station en in de trein is het dragen van een mondkapje verplicht. Het bezoek aan de ICNG mag vanwege de tijdsloten maximaal 45 minuten duren.

Aanmelden voor het bezoek is mogelijk via dit registratieformulier. Reizigers krijgen dan een e-ticket via mail die ze bij hun bezoek, samen met hun coronabewijs moeten laten zien.

Intercity Nieuwe Generatie

De Intercity Nieuwe Generatie zal vanaf 2022 in dienst komen. Een exacte datum is nog niet genoemd, maar de verwachting is dat dit in het voorjaar zal zijn. De treinstellen komen gefaseerd in dienst.

Inmiddels zijn er al diverse ICNG's de grens gepasseerd waarmee de afgelopen periode een breed aantal aan testen mee zijn uitgevoerd. Enkele treinstellen zijn voor afbouw teruggestuurd naar de fabriek en een aantal die gereed zijn voor de dienst zullen gewoon in Nederland blijven.

In totaal heeft de NS 99 treinstellen aangeschaft, waarvan er 79 bedoeld zijn voor het gebruik in het binnenland, en zouden er 20 bedoeld zijn voor inzet in België vanaf 2025. Er is nog een optie open voor 150 stuks.