Nostalgisch TEE-treinstel verhuist deze week naar museum

De TEE die op de Dijksgracht staat (Foto: NTM)
De TEE die op de Dijksgracht staat (Foto: NTM)

De historische TEE-trein die al jarenlang op het emplacement van de Dijksgracht in Amsterdam staat krijgt een nieuwe locatie. Nog deze week zal de trein verhuisd worden naar het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep. Omdat de trein jarenlang stil heeft gestaan wordt het transport met grote zorgvuldigheid uitgevoerd.

Het Nederlands Transport Museum (NTM) is sinds november eigenaar van de laatste Nederlandse TEE-trein. Voorheen was de Stichting TEE de eigenaar van de trein. De klassieker die vroeger internationaal werd ingezet staat al meer dan tien jaar stil op het Dijksgracht-emplacement nabij Amsterdam Centraal. Omdat dit terrein op de schop gaat moet de trein van deze locatie verdwijnen. De TEE-trein zal op het terrein van de NTM in Nieuw-Vennep geplaatst worden en wordt door de komende tijd gerestaureerd.

Transport

Deze eerste stap van de verhuizing vindt in de nacht van donderdag 19 augustus op vrijdag 20 augustus plaats. De trein zal met een snelheid van 20 kilometer per uur naar het terrein van de Zaanstraat-werkplaats, aan de andere kant van Amsterdam Centraal worden gebracht. Het gaat in totaal om vijf wagons waarvan de vijfde nog op de sporen van de werkplaats aan de Watergraafsmeer gestald is. De afgelopen week heeft RailExperts al onderzoek gedaan naar de sleep en rolvaardigheid van het treinstel. Hierbij zijn er al vele meters op de sporen van de Dijksgracht afgelegd om te bewijzen dat de TEE veilig weggesleept kan worden na vele jaren stilstand.

De tweede stap vindt in de nacht van maandag 23 augustus op dinsdag 24 augustus plaats. De vijf wagons worden door middel van reusachtige trailers stuk voor stuk vanuit Amsterdam naar het NTM gebracht. Een bijzondere operatie omdat elk rijtuig ongeveer 25 meter lang is.

Om alle kosten te dekken is er eerder al een fondsenwerfactie gestart. Via GoFundMe kunnen geinteresseerden een donatie doen voor het transport, behoud en restauratie van het treinstel.

Museum

Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep is 6 dagen in de week geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur. Toegangskaartjes zijn te koop via hun website of aan de kassa. Het museum is gevestigd aan de Lucas Bolsstraat 7 in Nieuw-Vennep. Ook houdt het museum alle nieuwtjes bij op hun Facebook-pagina.