Eurostar gaat dit najaar mogelijk vaker rijden

De Eurostar gaat vanaf het najaar mogelijk weer vaker naar Amsterdam rijden (Foto: DNA)
De Eurostar gaat vanaf het najaar mogelijk weer vaker naar Amsterdam rijden (Foto: DNA)

De Eurostar rijdt mogelijk in het najaar weer vaker naar Amsterdam, het zou dan voornamelijk om de weekenden gaan. Momenteel rijdt er een enkele keer per dag een snelle Eurostar naar Amsterdam, Rotterdam, Brussel en Londen, maar door de coronacrisis is de frequentie verlaagd.

Voorheen reed de Eurostar vanuit Amsterdam drie ritten per dag naar Londen. Vanwege de coronapandemie is het aantal reizigers aanzienlijk gedaald waarmee de dienstregeling voor een periode volledig werd stilgelegd. Sinds juli vorig jaar rijdt de trein weer een enkele keer per dag, terwijl deze voor de coronacrisis gepland was om drie keer per dag naar Londen te vertrekken.

Coronapandemie

De coronacrisis heeft flinke wonden achtergelaten bij de vervoerder die op het punt stond om op een faillisement af te gaan. Het aantal reizigers was tijdens deze periode van lock-downs op het hoogtepunt met meer dan 95 procent gedaald. Waar de trein eerst tot 30.000 reizigers per dag trok, waren dat er eind maart 500 passagiers. Om de kosten te drukken werden de frequenties fors teruggeschroefd: Er rijdt nu nog maar één Eurostar per dag van Londen naar Parijs. Ook tussen Amsterdam, Brussel en Parijs rijdt de hogesnelheidstrein nu maar één keer per dag.

Om het hoofd van de Eurostar boven water te houden heeft de SNCF in mei aangekondigd om met de grootste aandeelhouder, samen met andere investeerders 58 miljoen euro in de organisatie te pompen. Daarnaast geven andere aandeelhouders een garantie af tot 150 miljoen euro aan nieuwe leningen. Dankzij deze financiële injectie kan de Eurostar het voorlopig een poosje volhouden tot het op eigen financiële krachten kan voortbestaan.