Italië schaft nog meer Coradia Stream treinstellen bij Alstom aan

De Coradia Stream die in 2018 op InnoTrans Berlin gepresenteerd werd (Foto: Treinenweb)
De Coradia Stream die in 2018 op InnoTrans Berlin gepresenteerd werd (Foto: Treinenweb)

De Italiaanse vervoerder Trenitalia heeft bij treinbouwer Alstom een nieuwe raamovereenkomst getekend voor de levering van Coradia Stream treinstellen. Het gaat om een hoeveelheid van maximaal 150 stellen, waarvan er 38 stuks besteld worden. Hiermee zal Italië koploper zijn met het grootste aantal treinstellen van dit type.

De totale waarde van het contract bedraagt ​​910 miljoen euro. De investering is mogelijk dankzij langdurige servicecontracten die Trenitalia heeft met verschillende Italiaanse regio's.

Coradia Stream

De bouw van de 'Pop'-treinen wordt uitgevoerd bij Alstom in het Italiaanse Savigliano. Het ontwerp en de fabricage van de tractiesystemen en andere componenten vindt plaats in de Sesto San Giovanni (MI), en de veiligheids- en signaleringssystemen aan boord worden geleverd door de werkplaats in Bologna. Maar liefst 97 procent van gebruikte materialen zullen bij de productie gerecycled zijn.

De Coradia Stream is inmiddels door Trenitalia (bekend als Pop en Donizetti) en NS (bekend als ICNG) in gebruik. Waar de NS momenteel de hogesnelheidsvariant heeft die 200 kilometer per uur kan de Coradia Stream in Italië maar maximaal 160 kilometer per uur rijden. Recentelijk hebben ook de Deense vervoerder DSB en het Duitse Nedersaksen besloten tot de aankoop van de Coradia Stream.

Nieuwe raamorder

Het raamcontract is herhaling van de in 2016 bestelde 150 Coradia Stream stellen. Op dit moment zijn er 121 stuks geleverd: 29 driedelige stellen (ETR 103) en 92 vierdelige stellen (ETR 104). Het is niet bekend hoeveel er van elk er straks uiteindelijk bij zullen komen.