Tsjechische Spoorwegen bestellen nieuwe treinen bij Siemens en Škoda Transportations

De Tsjechische Spoorwegen heeft nieuwe treinen besteld om hun vloot te vernieuwen. Het consortium van Siemens Mobility en Škoda Transportation heeft de aanbesteding gewonnen voor de levering 20 Viaggio Comfort-treinen die elk uit negen delen bestaan, inclusief een stuurrijtuig.

De treinstellen worden geleverd van 2024 tot 2026 en de order heeft een waarde van ongeveer een half miljard euro.

Levering

Tsjechië is van plan de snelheidslimiet op zijn spoorlijnen te verhogen tot 200 kilometer per uur door hogesnelheidslijnen aan te leggen. De nieuwe Viaggio-trein zal daarom voldoen aan de eis om op die spoorlijnen te rijden, en zal een maximale snelheid van 230 kilometer per uur kunnen bereiken. Opvallend is dat het stuurrijtuig de kop van een Vectron-locomotief heeft. Al eerder is dit bij de presentatie van de nieuwe ÖBB Nightjet vertoond.

Het is niet de eerste order van de Tsjechische Spoorwegen bij Siemens Mobility en Škoda Transportation, want in 2018 hadden ze al een order voor 50 rijtuigen van het type Viaggio geplaatst.

Zo zien de nieuwe Tsjechische rijtuigen van de Viaggio eruit.
Zo zien de nieuwe Tsjechische rijtuigen van de Viaggio eruit.

Interieur

De nieuwe 180 te bouwen rijtuigen zijn voorzien van verstelbare stoelen in de eerste en tweede klas, (USB-)stopcontacten voor het opladen van bijvoorbeeld een telefoon of laptop, oplaadpunten voor e-bikes, twaalf fietsplaatsen en een bistrogedeelte. Ook is er wifi mogelijk en zijn er speciale ramen voor een betere ontvangst van mobiele telefoons. Daarnaast kunnen reizigers ook een zitplaats reserveren en is er speciale ruimte voor kinderen waar ze televisie kunnen kijken.

Toelating

De trein zal uiteindelijk worden toegelaten voor gebruik in Tsjechië en de aangrenzende Europese landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Polen. De stuurwagens zullen worden uitgerust met met het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS en de nationale treinbeveiligingssystemen. Voor de levering van de trein zullen er eerst twee rijtuigen gebruikt worden om de trein tijdens het testproces toe te kunnen laten.